BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frankhitelesek: Ezen a szinten rögzíthetik az árfolyamot!

A svájci frank árfolyamát 190 és 200 forint között rögzítenék, a hitelesek maguk dönthetnek arról, elfogadják-e a segítséget- mondta a 180 percben az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója.

Még áprilisban véglegesíthetik a bajba került lakáshitelesek megsegítéséről szóló szakmai koncepciót - erősítette meg az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója. Gyuris Dániel az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: 90 százalékban már készen van a megállapodás a bankok és a kormány között, vita leginkább a körül van, hogyan rendezzék a legnehezebb helyzetben lévő, a bankkal együttműködni sem hajlandó, illetve a bankkal együttműködni szándékozó, de teljes gazdasági ellehetetlenülésben lévő ügyfélkör helyzetét, amelynek már a meghatározott árfolyamszint sem segítene.

Teljes az egyetértés viszont a devizahitel-adósok havi törlesztőrészletét kisimító árfolyam-megoldásról - hangsúlyozta Gyuris, hozzátéve, hogy a hitelesek saját maguk dönthetnek majd arról, elfogadják-e ezt a segítséget. Nagyon lényeges - emelte ki a szakember - hogy nem egy meghatározott, fix árfolyamról beszélünk, hanem egy olyan védősávról, amelyben a fix havi bevételekkel rendelkező családok legalább közép távon, három-négy évre kiszámítható törlesztési terhekkel találják magukat szemben.

A védősáv mértékét a döntés utolsó pillanatában, a tényleges árfolyam-ingadozások pillanatnyi szintjéhez igazítottan kell majd meghatározni. A Bankszövetség most úgy számol, hogy ez a sáv valahol 190-200 forint között lehet, ám a szakember hozzátette: egyelőre nem célszerű árfolyam-találgatásokba bocsátkozni, hiszen az elmúlt egy hét során is egy jelentősen erősödött például a forint.

A Magyar Hírlap szerint elkészült a bedőlt hiteleseknek szánt állami mentőcsomag, a lap azt állította: megszerezte annak véglegesnek tekinthető változatát.

A lap szerint a dokumentumból kiderül: alacsony költségű, támogatott hitellel váltanák ki az elszálló devizakölcsönöket, s erre 50-60 milliárd forintot szánnak a büdzséből. A tervezet mérsékelné a kezesek kötelezettségeit, és a csőd közelébe került ezrekre is gondol.

A fő cél, hogy a lakásuk értékét meghaladó tartozást cipelő polgárok ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy a szerződésbontás már negatív vagyont eredményezzen, s emiatt átmeneküljenek a feketegazdaságba. A menthetetleneknek szociális bérlakást kínálnak.

A lap pontokba szedve is ismertette az új szabályozás elemeit, ezek a negatív vagyonosodás megszüntetése, az államilag támogatott hitelezés beindítása, a tranzakciós költségek kiiktatása, az árfolyamszint feletti teherátvállalás, a végrehajtói díjak módosítása és a zálogkötelezetti kör csökkentése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.