BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

FT: Mit szólhat Cameron Orbán „Nagy-Magyarország” történetéhez?

A Financial Times blogja a reggeli EU-csúcs utáni első hírekről közölt elemzést, miszerint Magyarország és Nagy Britannia nem kívánja aláírni a megállapodást. David Cameron szövetségese így Orbán Viktor lehet, aki különadót vetett ki a bankokra.

A csapások furcsa hálótársakat hoznak – kezdi elemzését a Financial Times „beyondbrics” blogja. David Cameron is meglepődik majd pénteken, hogy Orbán Viktor, magyar miniszterelnökkel töltötte az éjszakát, miközben az EU többi 25 tagországa valahol máshol voltak együtt.

Igaz, a cseheknek és a svédeknek is kétségeik vannak a tervek kapcsán. De ebben a pillanatban Nagy Britannia egyetlen szövetségese a „független” Magyarország. (Magyarország álláspontja azóta finomodott – A szerk.)

A politikai vezető nincs híján az észnek vagy a politikai ravaszságnak. Az FT blogja szerint Orbán szeret tanácsot adni is, így David Cameron bármilyen témában számíthat rá, amely érdekli. A futballtól kezdve az európai nemzetállam jövőéig – jegyzi meg a szerző.
Cameron és Orbán is konzervatív. Az cikk szerzője továbbá párhuzamot von - a történelmi múltra tekint vissza -, és kiemeli, hogy mindkét ország a múlt században egy teljes birodalmat veszített el. „De meg kell várni, hogy Cameront mennyire érdekli Orbán Magy-Magyarország története.”

Ha Cameron célja az, hogy megerősítse a City pénzügyi központi szerepét, akkor Orbán „nehéz” szövetséges lehet. Ő az az ember, aki különadót vetett ki a bankokra és arra kényszeríti azokat, hogy „nyeljék le” egyes ügyfeleik veszteségét a fülföldi devizában denominált jelzálogfedezett hitelek után – írja az FT.

A nemzetközi bankok bosszúsak, és visszavágják magyarországi tevékenységüket és nyilvánvalóan értesítik ezekről a lépésekről a Cityt is.

A gazdaságpolitikai beszélgetések egyaránt kínosak lehetnek. Mindenki udvariasan azt mondta, hogy Magyarország „kihívásokkal” néz szembe. Orbán éppen most kényszerült arra, hogy vegye a kalapját, és visszamenjen a Nemzetközi Valutaalaphoz. Az FT felidézi, hogy a miniszterelnök tavaly elküldte a valutalapot.

A legrosszabb Cameron számára az, hogy Magyarország nem túl nagy. A népesség 10 millió, és az EU 18. legnagyobb országa, miközben az egy főre eső átlagos jövedelem az unió átlagának 63 százaléka. Nagy Britannia az EU kibocsátásának 13,8 százalékát teszi ki, Magyarországgal együtt ez 14,5 százalék – írja az FT.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.