BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

FT: Orbánnak meg kell fékeznie a rakoncátlan populizmusát

A londoni gazdasági napilap vezető anyagában, kritikusan értékeli az alig egy hete hivatlban lévő Orbán-kormány működését, gazdaságpolitikai terveit, illetve az ország helyzetét.

A lap bécsi tudósítója egyrészt számba veszi Orbán Viktornak és a Fidesz-vezetésnek az áprilisi győzelem óta tett, a gazdaságot érintő megnyilatkozásait: Simor Andrásnak, a „köztiszteletnek örvendő MNB-elnöknek” az eltávolításától kezdve, a lakossági devizahitelek szakmailag vitatott konverzóján át a szomszédok rosszallását kiváltó szimbolikus nemzetpolitikai gesztusokig. Ezek sorában az utolsóként kerít szót a Magyarországot Görörögországgal párhuzamba állító, az államcsőd lehetőségét is megpendítő fideszes nyilatkozatokra.

A tudósító másrészt összeveti Magyarország és Görögország makrogazdasági paramétereit: az államadósság nagyságát, a GDP-arányos költségvetési hiányt, illetve a lehívatlan IMF-hitelkeretében rejlő tartalékot Végül megállapítja: Magyarország helyzete lényegesen stabilabb, bár az ország még nincsen túl a nehezén.

Végezetül a görög–magyar párhuzammal kapcsolatos nyilatkozatok mögött meghúzódó szándékokat boncolgatja a szerző. Kettős motivációt sejt a háttérben: egyfelől az IMF-fel és az EU-val újratárgyalandó költségvetési sarokszámokhoz szánhatták előkészítésül a fideszesek, másrészt a kampányígéreteikről való lehátrálás retorikai megalapozásának látja. Mindkét feltételezését elemzői nyilatkozatokkal is alátámasztja – megszólal többek közt Neil Shearing, a Capital Economicstól, Szabados Krisztián a Political Capitaltől, Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár, valamint Oszkó Péter volt pénzügyminiszter is.

Külön cikket szentelnek Orbán Viktor ma délben bejelentendő költségvetési tervének, amellyel a piaci aggodalmakat kívánja eloszlatni. A megszólaltatott szakértők Jean-Clude Junckertől Matolcsy Györgyön át a Danske Bank elemzőjéig bezárólag ugyanazt hangsúlyozzák: fegyelmezett költségvetési politikára van szükség. Meg nem nevezett értesülésekre hivatkozva a cikkíró megerősíti: a magyar kormány is erről, pontosabban 1-1,5 százalékos GDP arányos deficitcsökkentő intézkedésekről tárgyalt háromnapos hétvégi rendkívüli ülésén.

„Orbánnak meg kell fékeznie rakoncátlan populizmusát” címmel a lap vélemény rovatában rendkívül éles hangon szólnak az új kormányzat stílusáról. Magyarország nem Görögország – sem makrogazdasági mutatóit tekintve nincs köztük párhuzam, sem abban, hogy az egymást váltó kormányok meghamisított költségvetéseket hagynának utódaikra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.