BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

FTD: "A magyarok megszeppennek"

A Financial Times, a Financial Times Deutschland (FTD), az El País a gazdasági helyzetről közöltek értékelő írásokat. A BBC honlapján a magyar társadalom megosztottságáról készült beszámoló.

A Financial Times két tudósítója, Neil Buckley és Kester Eddy budapesti keltezésű, "Magyarország irányt vált az IMF megnyerésére" című cikkében ismerteti, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a héten tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal. "Ezek azonban csak tárgyalások a tárgyalásokról", Fellegi Tamás feladata az, hogy rávegye a valutaalapot - valamint az Európai Uniót, amelynek szintén részt kell vennie, mivel Magyarország EU-tag - a pénzügyi támogatásról szóló hivatalos tárgyalások megkezdésére.

A londoni gazdasági napilap szerint a magyar politikusnak meg kell győznie a két intézményt arról, hogy Budapest komolyan törekszik a megállapodásra, és kész módosítani az új pénzügyi és jegybanktörvényt. A múlt hét végén már voltak jelei annak, hogy a magyar kormány ráébredt a helyzet súlyosságára, miután előtte hetekig azt sugallta, hogy nem hajlandó gazdaságpolitikai feltételeket elfogadni az IMF-től, és elboldogul hitelegyezség nélkül is - áll az írásban.

Fellegi Tamás a Financial Timesnak elmondta: a kormány álláspontja egyértelmű abban, hogy szükséges a tárgyalási folyamat. "E kérdések zömét a tárgyalóasztalnál kell eldönteni. Ezért minden előfeltétel nélkül készek vagyunk tárgyalni bármilyen kérdésről" - mondta a miniszter a brit lapnak. Hozzátette: reméli, hogy az e heti megbeszélések "viszonylag gyors döntéshez vezethetnek" a hivatalos tárgyalások megkezdéséről. "Soha nem volt az az álláspontunk, hogy pénzhez lehet jutni feltételek nélkül. Ez butaság lenne" - idézte a Financial Times Fellegi Tamást, aki megjegyezte, hogy az IMF "az adófizetők pénzét használja". Utalt arra, hogy a készenléti egyezménynek elővigyázatossági jellegűnek kellene lennie, mivel Magyarországnak nincs szüksége azonnal pénzre.

Az FTD "A magyarok megszeppennek" című brüsszeli keltezésű írásában a szerző, Mark Schrörs kifejtette: az államcsőd fenyegetésében Magyarország mégiscsak hajlandó megbeszélést folytatni a jegybankra vonatkozó vitatott törvényről. Így akarja elérni, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió ismét tárgyaljon vele pénzügyi segítségről, és hogy ne mérgesedjen el a konfliktus az Európai Bizottsággal. A lap pénzügyi rovatában megjelent cikkében Mark Schrörs ismertette egyebek között az utóbbi napok devizapiaci folyamatait, illetve a Fitch nemzetközi hitelminősítő Magyarországra vonatkozó döntését. Az Európai Néppárt állásfoglalásával kapcsolatban megjegyezte, hogy a párt "nem akarja ugyanazt a hibát elkövetni, mint Silvio Berlusconi esetében: az olasz miniszterelnököt sokáig alig bírálták, aztán az adósságválságban hagyták, hogy megbukjon."

Az El País baloldali spanyol napilap szerint "az Európai Unió nem maradhat tétlen Magyarország tekintélyelvű visszafejlődése" láttán. A magyar kormány intézkedéseinek bíráló felsorolása után a lap kommentárban szögezi le, hogy "ha nem vonják vissza az orbáni normákat, az unió nem haladhat előre a gazdasági segítségnyújtás tervével, mintha mi sem történt volna. Ha a politikai nyomás növelése szükséges, akkor (az uniónak) meg kellene tennie." A lap ugyanakkor elismeri, hogy az uniónak nincsenek hatékony eszközei ahhoz, hogy megelőzze az alapvető politikai és jogi elvek megsértését valamely tagország részéről, vagy elérje a kiigazítást.

A BBC a közvélemény politikai hangulatváltásainak szemszögéből ismertette a jelenlegi gazdasági helyzetet. Laurence Knight üzleti tudósító a brit közszolgálati médiatársaság honlapján azt írta, hogy a legutóbbi időkig Magyarország mélyen megosztott volt. A lakosság fele azt hitte, hogy csak a szocialisták képesek az ország ügyeit hozzáértő módon irányítani, és a lakosság e része "populista demagógként" vetette meg Orbán Viktort. A lakosság másik fele a szocialistákat tekintette megvetendő, önmagukat szolgáló, "új öltönybe bújt exkommunista apparatcsikok brancsának", és Orbán Viktorban látta a megszabadítót a szocialisták korrupciójától. Ma már azonban az ország ismét egységes - egységesen elvesztette reményét az egész politikai osztályban - áll a BBC írásában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.