BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorshír: Matolcsy szerint 130 milliárd van bérkompenzációra

A költségvetésből erre az évre 130 milliárd forint áll rendelkezésre bérkompenzációra azok számára, akiknek a fizetése csökkenne az egykulcsos adórendszer miatt – mondta Budapesten Matolcsy György Nemzetgazdasági Miniszter a Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint.

„A közszféra számos területén késik a kompenzáció. Pedagógusok, könyvtárosok, egészségügyi és szociális munkavállalók kaptak a januári keresetek átutalása eredményeként több ezer, esetenként a tízezer forintot is meghaladóan kevesebbet, mint amire számítottak” – közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) február elején.

A tárcavezető tájékoztatása szerint egy többlépcsős kompenzációs mechanizmusról állapodtak meg. Eszerint a közszférában az állam biztosítja, hogy a 216 ezer forint alatti jövedelmi sávban keresőknek, mintegy 690 ezer embernek se csökkenjen a korábbi nettó bére.

Elmondta: a versenyszektort érintően azt a kérést fogalmazta meg a kormány, hogy a munkaadók hajtsák végre a minimálbér-emelést, továbbá azt ajánlotta, hogy ha a 216 ezer forintig terjedő bérig öt százalék felett emelnek a munkaadók, akkor a többletterhet az állam teljes mértékben megtéríti. Közölte: a versenyszférában kétlépcsős lesz a kompenzáció.

Matolcsy György emlékeztetett arra, hogy 2011-ben a  zemélyijövedelemadó-rendszer módosítása a munkavállalói körben ötszázalékos reálkereset-növekedést hozott, a nettó bérek pedig mintegy kilenc százalékkal bővültek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.