BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas lett a februári költségvetési hiány, de miért?

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – 2011. február végi hiánya 559,7 milliárd forintra teljesült, mely az éves előirányzat 81,4 százalékát jelenti – írja a minisztérium.

A gazdasági tárca megismétli korábbi közleményét, mely szerint a februári hiányadatnak „alapvetően nem fundamentális okai” vannak: ezt a nem szokványos bevételekkel magyarázza a tárca.

A magán-nyugdíjpénztárakból származó, a költségvetésbe becsatornázott pénz 528,8 milliárd forinttal javítja a költségvetés egyenlegét idén, a bankadóból 187 milliárd forint fog befolyni, és az egyes ágazatokat érintő különadó 161 milliárd forinttal javítja a költségvetés egyenlegét.

A létrehozott Stabilitási Alap, mely 250,3 milliárd forint csak az év „hátralévő részében” eredményez kiadáscsökkentést – írja az NGM.

A részletes adatokból kiderül, hogy társasági adóból kevesebb bevétel folyt be, mint az előző év azonos időszakában. „A központi költségvetésnek 19,8 milliárd forint bevétele származott a társasági adóból, amely a 25,7 milliárd forintos bruttó befizetés és a 5,9 milliárd forintnyi kiutalás különbsége” – közölte a minisztérium.

Németh Dávid , az ING Bank közgazdásza a Világgazdaságnak azt mondta a februári hiányadat első publikálása után, hogy látható „mekkora a probléma”. Kiemelte, hogy az „extra bevételek nélkül elszállna a hiány”.

A minisztérium közleményére úgy reagált (a nyugdíjpénzek, a pénzügyi szervezetekre kivetett különadó és a stabilitási alapba folyó pénzek), hogy „ez éppen fordítva történik”. Van egy nagy hiányunk, melyet ilyen egyszeri tételek tömnek be, hogy teljesüljön a költségvetési hiánycél.

Személyi jövedelemadóból is kevesebb folyik be (az adócsökkentés miatt), és a társasági adóból is kisebb összegek folynak a költségvetésbe, mert az extra adóval sújtott cégek emiatt kevesebb társasági adót fizetnek be.

„Látható, hogy a központi költségvetésben van nagy hiány” – mondta az elemző. „A 900 milliárd forintos csomag végrehajtása minimum követelmény”, hogy fenntartható legyen a költségvetés egyenlege tette hozzá.

Az NGM azt írja, hogy általános forgalmi adóból viszont több folyt be, mint tavaly ilyenkor. Februárban általános forgalmi adóból 158,4 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, amely az elmúlt év azonos hónapjához képest annál 18 milliárd forinttal, 12,8 százalékkal magasabb.

A jövedéki adóbevételek viszont visszaestek. Jövedéki adóból a február hónapban realizált bevétel 52,4 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel előbbi bevételtől 2,2 milliárd forinttal, 4 százalékkal elmaradt.

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele februárban 123,3 milliárd forint volt, amely a 124,6 milliárd forintos bruttó befizetés és a 1,3 milliárd forintnyi kiutalás egyenlegeként képződött. Ez a bevétel 29,2 milliárd forinttal, 19,2 százalékkal kevesebb a 2010. év februári bevételénél – áll a tárca közleményében.

A szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok februári teljesítése 253,2 milliárd forint volt, amely az előző évi februári kiadásnak közel 1,6 szerese. A nem uniós forrásokból finanszírozott kiadások (összesen 88,4 milliárd forint) közül februárban kiemelkedtek az agrártámogatásokra (folyó kiadások és jövedelem-támogatások) fordított pénzek.

A kamatkiadások is megugrottak: A kamatkiadások az egy évvel korábbi adatokhoz képest 20 százalékkal nagyobb kiadást jelentenek, mely arra vezethető vissza, hogy a kamatfizetések éven belüli lefutása évről évre számottevően eltér – írja az NGM.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.