BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatni kezdett az ösztönzés

Javulásról tanúskodnak a friss munkaügyi adatok, de egyelőre elsősorban az aktivitás nő. A munkaerőpiacra visszakerülőket többnyire az állam foglalkoztatja, a magánszektor kevés új munkaerőt szív fel.

Ha már a gazdasági növekedés kiábrándítóan alakult az utóbbi hónapokban, legalább a foglalkoztatás nem okozott csalódást. Május–júliusi hónapokban átlagosan 1,1 százalékkal, azaz 42 ezerrel többen rendelkeztek fizetett munkahellyel, mint egy évvel korábban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből. A válság kitörése óta nem volt példa ilyen mértékű javulásra, sőt, az utóbbi hónapokban ennek harmada-negyede volt csak éves szinten a javulás. A 3,832 millió munkahely 2008 vége óta a legmagasabb szint, de még így is elmarad jó 60 ezer fővel a válság előttitől.

A munkanélküliek számában és arányában is kisebb volt a javulás, az állástalanság például ugyanúgy 10,8 százalékos volt, mint az előző időszakban. A 463 ezer álláskereső pedig mindöszsze 4 ezerrel kevesebb, mint tavaly nyár elején. Ha nem is meredek a csökkenés, de az pozitívum, hogy már negyedik hónapja folyamatos.

Ami viszont egyértelműen örvendetes, hogy a munkaerő-piaci részvétel tovább emelkedett. A 75 év alattiaknak már az 56 százaléka aktív gazdaságilag, ez egy évtizeddel ezelőtt még az 53 százalékot sem érte el. Ez egyben magyarázat is a magasan ragadt munkanélküliségre, egyelőre többen jelennek meg a munkaerőpiacon, mint amenynyit az fel tudna venni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt emelte ki kommentárjában, hogy a foglalkoztatottak száma dinamikusan nő, és ezt továbbra is a versenyszféra javuló állapotának köszönhetjük. Ezzel ellentétben leginkább a közfoglalkoztatás élénkülésével magyarázta lapunknak nyilatkozva Németh Dávid, az ING Bank makroelemzője. A szakértő egyelőre nem vonna le messzemenő következtetéseket az adatokból, azt azonban kiemelte, hogy az állami lépések mellett a svájcifrank-adósokra nehezedő terhek növekedése miatt is nagyobb lehet az ösztönzés a munkakeresésre.

Németh szerint nagyjából 10 ezer fővel nőtt a versenyszférában a munkahelyek száma, a fennmaradó javulás a közmunkaprogramoknak köszönhető. Azt is elmondta, hogy szerinte 10-20 ezer rokkantnyugdíjas jelenhetett meg újra a munkaerőpiacon, de az elhelyezkedést gátolja jelenleg a gyenge külső konjunktúra is. Az exportőr cégek lanyhuló kereslettel szembesülnek, így a bővítéseket is visszafogják. A szakértő szerint 10,5 százalékig mehet le az idén a munkanélküliség, utána viszont – szezonális okokból – ismét emelkedhet, főként, ha az aktivitás ilyen ütemben javul. Jövő őszre érhetjük el a tízszázalékos szintet, de a foglalkoztatottság ekkorra a mostaninál akár 100 ezer fővel magasabb lehet.

Ennél ambiciózusabb a kormány célja, hiszen 2014-re 400 ezerrel szeretné növelni a munkahelyek számát a tavalyi szinthez képest, és Orbán Viktor egy tegnapi tájékoztatón 200-300 ezer közfoglalkoztatottról beszélt 2012-re. Az NGM is utal arra, hogy a következő időszakban felfutás várható a programokban, habár az ehhez szükséges többletforrás előteremtéséről nem esett eddig szó.

Éves alapon a számok kézzelfogható javulást mutatnak – ismerte el Horváth István, az UniCredit Bank vezető közgazdásza. Szerinte ez megfelel az általánosan tapasztalt hazai gazdasági növekedés által generált addicionális munkaerő-kereslet növekedésének. Az aktivitási ráta emelkedése a gazdaság további „fehéredésére” utalhat – tette hozzá. Az állástalansági mutatóban 11 százalékos éves átlagra számít a szakember, ez alig jobb a tavalyi 11,1 százaléknál. 2012-re a ráta 10,7 százalékra mehet le a szakértő előrejelzése szerint.

A válság által legsúlyosabban érintett, 25 év alatti korosztályban ugyan javult a munkanélküliség, de még így is 25 százalékos. A tartósan, azaz egy éven túl munkát keresők aránya pedig 50 százalékos, átlagosan 18,2 hónap alatt sikerül a munkanélkülieknek elhelyezkedni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.