BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hihetetlen? - Moszkva kiteszi az igazgatótanácsokból a minisztereket

Dmitrij Medvegyev elnök tíz olyan - a külföldiek oroszországi befektetéseit érintő - lépést nevezett meg, amelyek célja megszűntetni az üzleti életet fenyegető fő veszélyeket.

A tervezett intézkedéseknek véget kell vetniük az üzleti élet számára "rémálomnak" tekintett három jelenségnek: az adóterhek növekedésének, a korrupciónak és az adminisztratív akadályoknak. Ennek érdekében Moszkva számos új intézkedést hoz.

Medvegyev arra kérte a miniszterelnök-helyetteseket és a minisztereket, ne nehezteljenek azért, ha a közeljövőben visszahívják őket a vállalatok igazgatótanácsának tagjai közül. Ennek kapcsán saját tapasztalatait említette, hiszen maga is hosszú ideig dolgozott egyszerre kormány tisztviselőként és a Gazprom igazgatótanácsának tagjaként.

Medvegyev közlése szerint az üzleti szféra élénkítése céljából a Vnyesekonombank (VEB) alapot hoz létre 2 milliárd dolláros kezdeti tőkével. A befektetések ösztönzését szolgáló forrás fokozatosan éri el teljes, tíz milliárd dolláros nagyságát. Az orosz kabinet reményei szerint a nyár közepére felálló alap az ott elhelyezett összeg legalább ötszörösét vonzza majd az országba. Az alapot az elnök megfogalmazása szerint a legjobb külföldi specialisták kezelik majd.

A jövőben új posztot hoznak, létre, a leendő befektetési biztos feladata lesz a magánbefektetések koordinálása. Moszkva emellett szeretné elérni, hogy a cégek kisebbségi tulajdonosai az igazgatótanács működésének minden részletét megismerhessék.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.