BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Horvát védelem

A horvát kormányfő szerint az INA–Mol ügytől külön kell kezelni a magyar államot, amely érdeklődik a rijekai kikötő és a tervezett LNG-­beruházás iránt

Az INA-Mol-ügybe nem kell belekeverni a magyar államot, mert az egyike azon keveseknek, amelyek támogatták Horvátországot – fejtette ki Zoran Milanovic miniszterelnök Splitben. A horvát kormányfő ezzel sajtóhírek szerint azoknak a joghallgatóknak a kérdésére válaszolt, akiknek előadást tartott az uniós csatlakozásról – jelentette az MTI.

A Jutarnji list szerint a miniszterelnök azt mondta, hogy a Mol törvényesen a tőzsdén vásárolta a részvényeket, és ezt nem lehet vitatni. A részvényesi szerződés felülvizsgálatára pedig esetleg akkor kerülhet sor, ha jogerős ítélet születik az Ivo Sanader elleni perben. (A volt horvát miniszterelnök a vád szerint kenőpénzt fogadott el a Moltól, hogy az megkaphassa az INA irányítási jogát.)

Milanovic állítólag azt is kiemelte, hogy nem szeretné megszakítani Magyarország érdeklődését a rijekai kikötő és az LNG-terminál iránt.

A Molnak 49,1 százalékos tulajdonrésze van a horvátországi INA olajvállalatban, a részvények 44,8 százaléka pedig a horvát államé. Horvát részről korábban többször is bírálták az INA igazgatóságán belüli viszonyokat, azt állítva, hogy a horvát felet képviselő igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok hátrányban vannak a Mol delegáltjaival szemben.

Ivo Sanadert a zágrábi megyei bíróság novemberben tíz év börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.