BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Horvátországban elengedik a legszegényebbek számlatartozásait

Ajándékot kapnak a legszegényebbek Horvátországban: leírják azoknak az adósságait, akiknek a bankszámláját már legalább egy éve befagyasztották számlatartozásaik miatt. A leírást tegnap óta kérhetik azok, akik csak segélyekből élnek, áprilistól pedig azok a háztartások is, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a havi 2500 kunát (egyszemélyesnél az 1250 kunát). Mindkét csoportra vonatkozik, hogy az össztartozás nem haladhatja meg a 35 ezer kunát (mintegy 1,4 millió forint), és nem lehet saját ingatlanjuk vagy megtakarításuk. A kérelmeket június 3o-ig kell benyújtani. A 4,2 milliós országban 317 ezer háztartás számláját fagyasztották be tavaly júliusban tartozásaik miatt, számítások szerint ebből mintegy 60 ezer felel meg a feltételeknek. A tartozások felgyülemlését az is magyarázza, hogy a horvát gazdaság több mint három éve recesszióban van, a munkanélküliség tavaly decemberben megközelítette a 20 százalékot.

Az idén parlamenti választásra készülő szociáldemokrata kormány januárban állapodott meg erről a programról a közüzemi vállalatokkal, az önkormányzatokkal, a bankokkal és a távközlési cégekkel. Az érintettek veszteségeit nem kompenzálják – értesült a Bloomberg. Klasszikus populista intézkedésről van szó – mondta a hírügynökségnek Timothy Ash, a Standard Bank vezető közgazdásza, emlékeztetve arra, hogy Zoran Milanovics pártja vereséget szenvedett a múlt hónapban, amikor az ellenzéki Horvát Demokratikus Unió jelöltje, Kolinda Grabar Kitarovics nyerte meg az elnökválasztást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.