BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF-erősítés a válságok ellen

Nagyjából a korábban kilátásba helyezett elővigyázatossági hitelnek felel meg az új PCL

Újabb eszközöket vet be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a pénzügyi válságok megelőzésére: az intézmény a tavaly kialakított rugalmas hitelmegállapodás (Flexible Credit Line, FCL) feltételeinek könnyítését, illetve egy új mechanizmus, az elővigyázatossági hitelmegállapodás (Precautionary Credit Line, PCL) életre hívását jelentette be. Dominique Strauss-Kahn, a valutaalap vezérigazgatója szerint a biztosítási típusú eszközök ilyetén erősítése segíteni fogja az IMF tagjait abban, hogy megvédjék magukat a túlzott piaci ingadozásoktól.

A forrásokhoz való hozzáférés megkönnyítésével a rászoruló országok időben juthatnak segítséghez egy válság megelőzésében, illetve védelemhez egy rendszerszintű válság esetleges bekövetkezése esetén. A gazdaságpolitikai feltételek teljesítéséhez nem kötött finanszírozási lehetőséggel eddig többek között Lengyelország, Mexikó és Kolumbia élt.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.