BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF kontra Orbán - Ketyeg az óra

A gazdaság stabilitása úgy tűnik, hogy veszélybe kerülhet, ha hétfőig nem állapodik meg a kormány az IMF-fel.

Számos ellentét látszik kirajzolódni a kormány és a nemzetközi szervezetek között. Az IMF-fel, az EU-val is szembekerült a kormány.

A 3 százalékos költségvetési hiány tartása 2011-ben

Az IMF-EU delegáció a tárgyalások előre haladtával egyre bizonyosabb, hogy az Orbán-kormány ki kívánja használni kétharmados parlamenti többségét. Ezért üdvözölték a nagyarányú győzelmet a Magyarországot finanszírozó intézmények és befektetők, mert azt remélték, hogy ekkora felhatalmazással a második Orbán-kormány belevág az olyan nagyszabású reformokba, mint az önkormányzati, egészségügyi, oktatási és más területeket érintő reformok.

Az IMF-delegációja és a kormány közötti tárgyalások jelenleg is folynak, a Nemzetközi Valutaalap ragaszkodik az idei 3,9 százalékos és a 2011-es 3 százalékos hiánycélhoz, míg Matolcsy György a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetője úgy vélekedett, hogy 2011-ben nem érhető el a 3 százalékos hiány, ha ez megtörténi, az az IMF-tárgyalások kudarcát jelentheti. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes viszont a Reutersnak adott interjúban úgy fogalmazott: a jövő évi hiányt 3 százalék alá kell szorítani. Ehhez a kormánynak folytatnia kellene a szigorú fiskális politikát, és strukturális reformokat kell végrehajtania

Mint arról a Világgazdaság beszámol, több százmilliárd forinttal kell javítani az egyenleget a hiánycél teljesítéséhez, hiszen a Költségvetési Tanács jövő évi előrejelzése szerint hozzávetőlegesen 200 milliárdos hiányt okoz az elfogadott adócsomag. Ráadásul mindez csak akkor ennyi, ha a bankadó marad, márpedig a nemzetközi szervezetek ezt a pontot is bírálják.

Második töréspont:
A bankadó

A pénzügyi szervezetek különadójának bevezetésével úgy tűnik, hogy sikerül megteremtenie ezt az egyensúlyt a kormánynak, mert 2010-re stabilizálja a büdzsét ez az adóbevétel. 2011-re azonban újabb intézkedésre lesz szükség, mert a Költségvetési Tanács számítása szerint a bankadó hatása a jövő évre már összességében negatívan befolyásolja az alap makro-pályát.

Több adószakértő véleménye szerint egyértelműen tiltott állami támogatásnak minősülhet a bankadóhoz Rogán Antal által benyújtott javaslat, melyet a képviselő visszavont, ám a  kormány később hasonló formában mégis keresztül vitt. Eszerint a 2007. július 1-je után alapított biztosítók mentességet élveznének a bankadó alól, így a Járai Zsigmond érdekeltségébe tartózó CIG Pannónia Életbiztosító 400 milliós és a Wáberer György érdekeltségi köreiben lévő Wabard Biztosító 300 milliós befizetési kötelezettség alól mentesülhet.

A piacon ugyanakkor több olyan életbiztosító is jelen van, melyek szintén az elmúlt években indultak, így nem egyértelmű, hogy a törvénybe foglalt 2007. júliusi választóvonal mi alapján lett meghatározva, szemben az indoklásban foglalt 5-8 éves időszakkal. Szakmai vélemények alátámasztják, hogy az életbiztosítási piacon tevékenykedő társaságok csak a második-harmadik év végére termelik ki a szerződések szerzési költségeit, azaz a jutalékokat, ebben az időszakban minimális nyereséggel számolhatnak a biztosítók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.