BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jósprofesszor Görögországról: Megint a róka lett az őr a tyúkudvarban

A költségvetési hiánycélok két évvel történő kitolását szeretné elérni a trojkánál az új görög kormány az EU-IMF hitelcsomag újratárgyalása során, adta hírül a Reuters.

Ez azt jelentené, hogy Athénnak 2014 helyett csak 2016-ra kellene a GDP 2,1 százalékára csökkentenie államháztartási hiányát a tavalyi 9,3 százalékról. A kabinet – engedve a megszorítások által sújtott lakosság nyomásának – emellett egy helyet két évig adna támogatást a munkanélkülieknek és limitálná a közszférából elbocsátandók számát is.

Az új kormány ezáltal konfliktusba kerülhet Brüsszellel: a Eurogroup találkozóján valószínűleg éppen a kormányváltás miatt félbemaradt megszorító intézkedések végrehajtására szólította fel Athént.

A 2004 és 2009 között már kormányzó konzervatívok hatalomra kerülését kétkedéssel fogadták szakértők: „Megint a róka lett az őr a tyúkudvarban. Az Új Demokrácia, amely legutóbbi kormányzásakor a GDP 15 százalékának megfelelő hiányt halmozott fel, visszatért” – írta Twitter-üzenetében Nouriel Roubini amerikai sztárközgazdász.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.