BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ki tanítsa angolra az egyetemistákat?

A felsőoktatásba fektetett társadalmi erőforrások nem térülnek meg kellő mértékben – érvelnek azok, akik szerint nem lenne szabad a diploma megszerzését nyelvvizsgához kötni. Azt mindenki elismeri, hogy emelni kellene az idegennyelv-ismeret szintjét, amely nem a felső-, hanem a közoktatás feladata lenne.

Az elmúlt években több tízezer fiatal nem kaphatta meg a diplomáját csak azért, mert nincs nyelvvizsgája – érvelt Pokorni Zoltán az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke az általa jegyzett módosító javaslat mellett tegnap a köztévé Ma reggel című műsorában. A javaslat szerint 2012-től kezdve azok a hallgatók, akik a záróvizsgájukat követő három évben sem szereznek nyelvvizsgát, mégis megkaphatják oklevelüket. A szabály visszamenőleges lenne, vagyis a lehetőség kiterjed azokra a volt hallgatókra is, akik három évnél régebben záróvizsgáztak, de a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudták átvenni a diplomájukat. A mentességről szóló döntést a felsőoktatási intézmények szenátusainak kell majd meghozniuk.

Hoffmann Rózsa kereszténydemokrata oktatási államtitkár által jegyzett törvénytervezet szerint már a felsőoktatásba való belépés követelményeként határozná meg a nyelvvizsgát, vagyis az a felvételi része lenne.

A javaslat egy rossz állapot oldására tett kísérlet – jelentette ki lapunknak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh szerint összetett kérdésről van szó, hiszen „az nem normális”, hogy valaki nem kapja meg a diplomáját az egyetem elvégzése után, ugyanakkor az sem elfogadható, hogy egy diplomás nem beszél idegen nyelvet.

További részletek a mai Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.