BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kibővített kormányülésen melegített Putyin Orbánra

Kibővített kormányülés előzte meg Moszkvában az Orbán Viktor vezette magyar küldöttség fogadását. A magyar-orosz kapcsolatokra is igaz, amit Vlagyimir Putyin az orosz kormány előtt álló négy évre mondott: nem térhetünk vissza a korábbi (válság előtti) növekedési, fejlődési modellhez.

Ma délelőtt az orosz kormány előtt 2018-ig álló feladatokat vették sorra az orosz parlamentben, mielőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök megkezdte volna Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a tárgyalásait.

A parlament előtti felszólalásában Putyin beszámolt arról, hogy ma már folyik a tavaly megfogalmazott stratégiának és prioritások szerint elhatározott feladatoknak a megvalósítása. Olyan akciótervek mentén dolgoznak, amelyek figyelembe vesznek gazdasági és külpolitikai szempontokat, új kihívásokat és új lehetőségeket, beleértve az állami programokat, a szektoronkénti és a regionális stratégiákat is.

A terveket Putyin és Alekszander Medvegyev orosz miniszterelnök ma áttekintette, és megállapították, hogy nehéz körülmények között kell megvalósítani őket. Nyilvánvaló, hogy nem lehet visszatérni a válság előtti évek fejlődési és növekedési modelljéhez sem Oroszországban, sem máshol a világban. „Sajnos mégis nagyban támaszkodunk a régi feltételekre” – mondta az orosz elnök.

Putyin szólt arról, hogy a fejlett gazdaságokban (USA, EU) a fogyasztási cikkek iránti erős kereslet évekig volt a világgazdasági növekedés alapja, ez a mechanizmus azonban egyre kevésbé működik. A fejlett gazdaságokban az erős kereslethez az eladósodottság növekedése társult, vagyis egy olyan eszköz, amelyet korábban ezek a gazdaságok maguk is elítéltek. „Káros anyagot bocsátanak ki, és pénzt nyomnak” – mondta az elnök. Nem tudja, hogy ez hová vezet ezekben a gazdaságokban, hogy milyen hatása lesz a világgazdasági növekedésre, a gazdaság egészségére, az euró övezetre és az Észak-amerikai földrészre.

„Más olyan tényezőket is észben kell tartanunk, amelyek változnak a világgazdaságban. Ilyen a regionális piacok gyors fejlődése, a látványos műszaki változások, sok országban az újra-iparosítási politika kibontakozása, vagy a munkahelyteremtés a fejlett gazdaságokban. A cél a korábban Latin-Amerikába és Ázsiába telepített termelés helyreállítása. Mindez közvetlenül hat a mi fejlődésünk jövőjére is” – jelentette ki Putyin, aki szerint Oroszországnak nem szabad az áramlattal haladnia, és passzívan arra várnia, hogy mikor áll talpra a világgazdaság. Elé kell mennie az eseményeknek, új lehetőségeket kell feltárnia. Ha versenyképes akar lenni, a társadalmi és más ügyekben pedig sikereket szeretne, akkor a gazdaságának gyorsabban kell fejlődnie a világgazdaságnál.

Egyebeket is mondott még Putyin, mielőtt Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott. A nagyjából éppen most folyó beszélgetéseken dőlhet el, hogy a „világgazdaságinál gyorsabb” orosz gazdasági fejlődésben milyen szerep jut Oroszország egyik kis partnerére, Magyarországra. Együttműködésünk fő területei ismertek: olaj, gáz- és atomipar, pénzügyek, közlekedési és áruszállítási együttműködések, s továbbra is igaz, ami sok évtizede áll: az orosz piac nagy mennyiségben vevő a minőségi magyar termékekre.
(A magyar-orosz tárgyalásokról szóló lásd cikkünket lásd a holnapi Világgazdaságban.)

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.