BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína az egész EU-t kivásárolhatja a bajból

Tekintettel az adósságválság miatt támadt magas pénzigényre az európaiak annak a lehetőségét vizsgálják, hogy a tőkeerős Kínától kérjenek segítséget.

Peking képes lenne arra, hogy pénzeszközöket bocsásson rendelkezésre egy külön alap részére, annak érdekében, hogy fokozni lehessen az euró mentési alapnak, az EFSF-nek a hatékonyságát - közölték EU diplomaták Brüsszelben, az EU-csúcs kapcsán. Kína bevonása segítséget jelentene az európaiaknak a nagyobb "védőfal" kiépítéséhez a válság sújtotta tagországok tekintetében. Így sokszorosára növelhetnék a 440 milliárd euró összegű eurómentési alap hatását. Kínát érdekli a dolog - hangoztatta egy diplomata a Handelsblattnak nyilatkozva, ám néhány tagállam "szkeptikus" a részvételét illetően.

Az EU részéről Kínába érkező befektetések összege az idei első kilenc hónapban 1,8 százalékkal csökkent éves rátán, és 4,18 milliárd dollár volt - jelentette az Új Kína a kereskedelmi minisztérium közlésére hivatkozva. Shen Danyang, a minisztérium szóvivője szerint az EU-tól érkező befektetések csökkenése ellenére Kínának jó kilátásai vannak a külföldi közvetlen befektetések (FDI) befogadására. "Mivel az európai adósságválság várhatólag folytatódik, több európai vállalat valószínűleg mérsékli kínai befektetéseit" - hangoztatta Xu Sitao, az Economist Intelligence Unit globális prognózissal foglalkozó részlegének kínai igazgatója.

Ugyanakkor ez év első kilenc hónapjában a Kínába érkezett FDI összege 16,6 százalékkal nőtt és 86,68 milliárd dollárt ért el, noha a növekedés üteme lassult - tette hozzá a kínai hírügynökség. Kína külföldre irányuló befektetetéseinek összege viszont az idei első kilenc hónapban 12,5 százalékkal növekedett éves szinten és összege 40,75 milliárd dollár volt. 
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.