BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kockázatokat is lát a valutaalap

Jelentős haladást sikerült elérni a fiskális fenntarthatóság felé – áll a Nemzetközi Valutaalap december 22-én közzétett értékeléséből. A készenléti hitelmegállapodás negyedik felülvizsgálata, amelyet a december 4-ig hozzáférhető információk alapján készítettek el, ugyanakkor kockázatokat is felsorol. A jelentés elismeri, a 2010-es költségvetésben jelentős tartalékok vannak, de megemlíti, hogy a jövedéki zárjegyek 2009-es felhalmozása, valamint a szerencsejátékadó- és társaságiadó-bevételek folytatódó „gyengesége” jelentős kockázatot jelent. Ugyancsak szóvá teszi, hogy a közösségi közlekedésben kilátásba helyezett reformok bizonytalansága és elégtelensége miatt a tervezettnél nagyobb támogatásra lehet szükség. A jelentés felszólítja a kormányt, tartsa szigorú ellenőrzés alatt a kiadásokat, és hozzon pótlólagos intézkedéseket, ha szükséges. A jelentés angolul itt olvasható.

A zárjegykészletezés átmeneti, előre tervezhető jelenség, a jövő évi tartalékok felhasználásával kapcsolatban pedig még mindig sok a félreértés a pénzügyminiszter szerint. Oszkó Péter a Világgazdaság online kiadásában reagált rendkívül részletesen lapunk szerdai jegyzetére, illetve az ahhoz kapcsolódó hozzászólásokra. A miniszter többek között keményen bírálja a 29 közgazdász nyilatkozatának színvonalát, az MVM által kifizetett 20 milliárd forintos osztalékelőlegről pedig elmondja, hogy az az idei finanszírozásban segít, de jövőre kell elszámolni. A vitához önök is hozzászólhatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.