BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó: Korszerűbb vonalon, 160-nal utazhatunk vasúttal Belgrádba

„Szerb tárgyalópartneremmel megállapodtunk arról, hogy megkezdjük a konkrét előkészítő munkákat a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításáról” – nyilatkozta lapunknak Szijjártó Péter, miután a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság elnökeként Belgrádban tárgyalt kollégájával, Goran Knezevic agrárminiszterrel.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára közölte: abban állapodtak meg, hogy kétvágányú, végig villamosított, 160 km/órás maximális sebességet lehetővé tevő vasúti pálya építéséhez kezdenek hozzá. Jelenleg egyvágányú a pálya és átlagban 50 éves az infrastruktúra.

Első lépésben a két vasúttársaság elkészíti a beruházáshoz szükséges költségkalkulációt, amely után a két kormány megvizsgálja, milyen forrásból finanszírozzák a várhatóan 3-4 milliárd dollárba kerülő fejlesztést. Lehetséges forrásként szóba jöhet a közép-európai térség infrastrukturális fejlesztését célzó kínai fejlesztési alap, amit Peking 10 milliárd dolláros kerettel hozott létre. Szijjártó Péter elmondta: Belgrád már tárgyal Pekinggel a lehetséges kínai forrás bevonásáról, míg a magyar kormány már jelezte szándékát Peking felé.

Miután a Budapest-Belgrád vasútvonal a páneurópai X/b közlekedési folyosó része, így előfordulhat, hogy uniós forrásból is finanszírozzák a beruházást, valamint igénybe vehetik a 2014-2020 között felállítandó új uniós infrastrukturális alap forrásait, amire külön pályázatot kell majd benyújtania két országnak. Emellett szóba jöhet az Európai Beruházási Bank hitele is.

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy mikor jelentkezhetnek a beruházás első gyakorlati eredményei, az államtitkár azt mondta: ha idén elkészülnek a részletes tervek, akkor ahhoz képest egy év múlva már hozzá lehet kezdeni az építkezési munkálatokhoz.

Szijjártó Péter azt is közölte: belgrádi tárgyalásain megállapodást született arról, hogy három új közúti határátkelőhelyet nyitnak meg. A tervek szerint idén áprilisban Ásotthalomnál adnak át egy teljesen új átkelőt, míg jövő év áprilisra megújul a Röszke-Horgos közötti régi határátkelő. Előkészítik egyúttal azt is, hogy Bácsszentgyörgynél új átkelőt nyitnak meg.

Az államtitkár elmondta: megállapodást kötöttek arról is, hogy a két ország összeköti villamosenergia-hálózatát. A két rendszerirányító vállalat vezetőjének március 20-i találkozóján jelölik ki azt a pontot, ahol az összekötő vezeték majd átlépi a határt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.