BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kósa államcsődtől tart - veszélyes játék az elemzők szerint

Valóban csökkenteni kell a vállalkozások adóterhelését, ám egyelőre a „túlélés a kérdés”, az új kormány fő célkitűzése az államcsőd elkerülése kell, hogy legyen – fogalmazott egy mai konferencián Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Hozzátette: egyelőre felesleges arról vitázni, hogy miből valósítható meg a teherkönnyítés, hiszen minden bizonnyal két évre szóló kríziskezelésről kell határozni a következő hetekben.

Kósa Lajos ugyanakkor azt is leszögezte: konkrétumokat csak a jövő héten lehet mondani, de az biztos, hogy vészhelyzet van, és ezt a gazdaságpolitika alakításakor is tudomásul kell venni.

E kijelentések alaposan aláássák az amúgy is meglehetősen zavaros adócsökkentési ígéreteket. A szakemberek véleménye már korábban is megoszlott arról, hogy az idén sort lehet-e keríteni bármiféle adómódosításokra.

A lehetséges változások körét igencsak leszűkíti, hogy az adótörvények megvitatása több hetet vesz igénybe az Országgyűlésben, a hatályba lépéssel pedig további 45 napot kell várni akkor, ha a módosítások között szerepel az adózók szemszögéből hátrányos passzus. Az tehát borítékolható, hogy július 1-jével nemigen íródnak felül az adótörvények, ám a kormány akár az ősz beköszöntére is időzíthet bizonyos változásokat: így tett 2006-ban több adónemmel, egyebek mellett a különadók bevezetésével a Gyurcsány-kormány is.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter blogjának egyik hozzászólásában reagált Kósa Lajos kijelentésére, miszerint az ország az államcsőd szélén áll. Szerinte Kósa mondandója egy "eszelősen átgondolatlan megnyilatkozás".

A magyar gazdaság nincs vészhelyzetben, Kósa Lajos nyilatkozata a gazdaság rossz állapotáról kicsit veszélyes játék, idézte egy vezető feltörekvő piaci elemző véleményét csütörtökön az amerikai Bloomberg Businessweek. Az üzleti magazinnak Nigel Rendell, a londoni RBC Capital szakértője nyilatkozott.

A Businessweek megjegyezte: a forint a világ valutái közül (a Bloomberg 170 helyzetét kíséri figyelemmel) a legnagyobb esést szenvedte el, miután a kormányzó párt vezető politikusa arra utalt, hogy Magyarországot egy görög típusú válság fenyegeti.

Manik Narain, a londoni UBS AG feltörekvő piaci stratégája azt mondta: a görög válságra vonatkozó utalások egyértelműen félelmet keltettek a piacokon. Hozzátette: a befektetőknek feszes költségvetési politikára van szükségük ahhoz, hogy megmaradjon bizalmuk a magyar eszközök iránt.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.