BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel az európai uniós pénzekről szóló döntés

A jövő hét végéig kiderülhet, miként döntött az Európai Bizottság abban az ügyben, hogy elfogadhatónak tartja-e a Magyarország által megtett intézkedéseket a mérnöki szaktudást igénylő közbeszerzések előírásaival kapcsolatban – értesült lapunk. A brüsszeli testület még novemberben szakította meg egy, és áprilisban további két operatív program esetében az EU-támogatások kifizetését, ugyanis a bizottság auditorai diszkriminatív, versenykorlátozó gyakorlatnak minősítették azt, hogy a mérnöki szaktudást igénylő közbeszerzéseknél követelményként írták elő az előzetes hazai mérnöki kamarai regisztrációt, valamint a magyar nyelv tárgyalási szintű ismeretét.

A kifizetések megszakítása a mérnöki közbeszerzésekkel érintett közlekedésfejlesztési (KÖZOP), környezetvédelmi és energetikai (KEOP), valamint a társadalmi infrastruktúrafejlesztési (TIOP) operatív programokat érinti. A testületnek május 23-ig kellett volna meghoznia döntését, azonban az még hivatalosan nem érkezett meg Budapestre, és úgy tudjuk, hogy az ügyben a jövő héten Brüsszelben tárgyalnak a kormány és a bizottság képviselői.

Mintegy 200-300 milliárd forintra tehető az az összeg, amely a három operatív program teljes kifizetéseinek felfüggesztése miatt tavaly november óta visszatart a bizottság. Ebből az összegből azonban információink szerint jóval kisebb az a tétel, amit érintenek a mérnöki szaktudást igénylő közbeszerzések, vagyis ahol vita van a kormány és a bizottság között. A kormány a vita rendezése érdekében február 1-jei hatállyal módosította a kifogásolt gyakorlatot oly módon, hogy kizárólag a nyertes ajánlattevőtől követelik meg a kamarai regisztrációt. Ha Brüsszel szerint ez az intézkedés sem orvosolja aggályait, ezt a tételt nem fizeti ki az érintett, már befejezett projektek számára, vagyis azt majd a hazai költségvetésből kell fedezni. Az ezen kívüli, felfüggesztett összeget azonban folyósítja majd Brüsszel a vitát lezáró döntése után.

Arról nincs szó, hogy EU-forrást vesztünk, csak az történik, hogy a fennmaradt tételt új projektekkel kell kitölteni. Várhatóan nem kell majd új pályázatokat kiírni a pluszösszegek felhasználására, hanem az operatív programok tartaléklistáján szereplő projektekre fordítják majd a forrásokat.

Hogy mekkora tényleges terhet jelent majd a büdzsé számára, hogy a már befejezett projektekre be nem érkező összeget biztosítsa, majd csak 2015 végén, a jelenlegei hétéves időszak pénzügyi zárásának idejére derül ki. Ha ugyanis a minél nagyobb mértékű forrásfelhasználás érdekében tett túlvállalásnál kisebb lesz ez a tétel, akkor az valójában majd nem jelent pluszterhet a költségvetés számára. A 8200 milliárd forintos keretnél nagyobb összegre hirdetnek meg pályázatokat, hogy a meg nem valósult projektek miatt ne vesszen el EU-forrás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.