BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közös áfa az Európai Unióban?

Az Európai Unió javaslatokat terjesztett elő közvetlen uniós adók bevezetésére a tagállamokban, beleértve esetleg az EU-ra kiterjedő áfa-t is.

A javaslatok részét képezik azoknak az opciós csomagnak, amelynek célja új bevételi források feltárása az Európai Unió költségvetése részére. Az EU költségvetési biztosa, Janusz Lewandowski először augusztusban jelezte a tagállamoknak: vegyék fontolóra, hogy az EU közvetlen adókat vethessen ki. Az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország azonban egytől-egyig elvetette a közvetlen uniós adók ötletét.

A bizottság most azt a lehetőséget ajánlja megfontolásra a kormányoknak, hogy szüntessék meg az áfaalapú befizetéseket, és helyette fokozatosan vezessenek be egy vagy több saját forrást. A lehetséges bevételek között az állásfoglalás megemlíti, hogy az EU részesedést kaphatna egy pénzügyi tranzakciós (vagy a pénzügyi tevékenységekre kivetendő), illetve egy uniós energiaadóból. A közös büdzsét gazdagíthatná, ha aukciókon értékesítenének szén-dioxid-kibocsátási kvótákat, és uniós sarcot vezetnének be a légi közlekedésre.

A legtöbb vitát alighanem az az ötlet váltja majd ki, hogy bevezethetnének egy EU-áfakulcsot is, illetve az unió részesülhetne egy majdani EU-s társasági adó bevételeiből. Ez utóbbi kapcsán a bizottsági közlemény nem teszi egyértelművé, hogy az elképzelés vajon a társaságiadó-kulcsok már évekkel ezelőtt elakadt harmonizációjának a felmelegítését is magában foglalja-e.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.