BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lecsapnak az adóelkerülő multikra a G20-ak

A globális konjunktúra gyengülése miatt nem szabad csökkenteni az adósságok leépítését célzó erőfeszítéseket - hangzott el a G20-ak pénzügyminisztereinek Mexico Cityben véget ért tanácskozásán. Ugyanakkor meg kell állítani a nemzetközi konszernek adóelkerülési gyakorlatait – hangoztatta a tanácskozás után a német szövetségi pénzügyminiszter.

Wolfgang Schäuble – akit Deutsche Welle idézett – leszögezte: tartós növekedés nem lehetséges az adósságok csökkentése nélkül. Ő és Jens Weidmann, a Bundesbank főnöke nyomatékosan hangsúlyozta, hogy még Oroszország is - amely a jövő évben átveszi a G20-ak elnökségét -  tartja magát a Torontóban történt megállapodáshoz arról, hogy a deficiteket meg kell felezni. Németország el fogja érni ezt a célt, csakúgy,  mint az euróövezet – mondta Schäuble.

Németország és Nagy-Britannia Mexikóban szót emelt a szigorúbb előírások mellett a globális vállalatok megadóztatását illetően. El kell kerülni a nyereségek áthelyezését, és biztosítani kell az adók megfizetését az érintett államok részére. Wolfgang Schäuble és brit kollégája ennek megfelelő felhívást adott ki a "koncentrált nemzetközi együttműködés érdekében". A konferenciáról kiadott közlemény szerint Németország és Nagy-Britannia olyan versenyképes adórendszereket pártol, amely vonzóvá teszi a globálisam működő vállalatokat. Másrészt mindent megtesznek azért, hogy a multinacionális vállalatok ne terelhessék a kedvezőbb adórendszerrel rendelkező országokba a máshol megszerzett profitjukat.
 
A részletek egyelőre nem ismertek, de George Osborne brit pénzügyminiszter közölte: felkérték az OECD szakértőit, hogy vizsgálják ki az ügyet, a jelentést a G20-ak februári oroszországi találkozóján ismertetik majd.

Szeptemberben egy amerikai kongresszusi ellenőrzés kimutatta, hogy a tech szektorban jelentős az adóelkerülés mértéke, feltételezéseik szerint a HP és a Microsoft több milliárd dollárnyi bevételt vont ki az amerikai adórendszer hatálya alól offshore cégekkel. Tegnap pedig beszámoltunk arról, hogy az Apple mindössze 1,9 százaléknyi jövedelemadót fizetett ki külföldön a tavalyi 2,5 százalékos arányhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.