BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Londont is megijesztette a Moody’s

A Moody’s szerint az euróövezet válsága Nagy-Britannia top bonitását is fenyegeti.

A Financial Times Deutschland (FTD) idézte az amerikai hitelminősítő ügynökséget, amely szerint a brit kormány kiegyensúlyozott költségvetés elérését célzó erőfeszítéseit alááshatják a gazdaságot sújtó további sokkok. Nagy-Britannia eddig a legmagasabb fokú, "AAA"  hitelminősítést kapta a Moody’s-tól, stabil kitekintéssel.

Ám romlott az országnak a költségvetésre nehezedő további megterhelések kompenzálását lehetővé tevő képessége. Nagy-Britannia cselekvési mozgástere csökkent - hangoztatta Sarah Carlson, a Moody’s elemzőnője. A Nagy-Britanniára vonatkozó jelenlegi stabil kitekintés azon a feltevésen alapul, hogy a londoni kormány folytatja a költségvetés konszolidálásának politikáját – áll a cég év végi elemzésében.

Ám csapást jelenthetne a költségvetés konszolidálására a makrogazdasági kilátások romlása vagy a bankrendszernek nyújtott újabb mentőcsomag. Ezért a Nagy-Britannia hitelképességére vonatkozó kilátásra az euróövezet fejleményei is hatással vannak, noha az ország maga nem tagja az euróövezetnek.

Veszélyben forog az ideiglenes euróövezeti mentőalap (EFSF) jelenleg kiváló adóskockázati besorolása – közölte tegnap a Fitch. A hitelminősítő intézet a jelzés indoklásában utalt arra, hogy az EFSF minősítése elsősorban Németország és Franciaország besorolásától függ, márpedig a franciák szintén AAA adóskockázati besorolásához kapcsolt kilátását épp a múlt héten rontották stabilról negatívra. „Ezzel megnőtt az EFSF leminősítésének kockázata” – figyelmeztetett a Fitch. Korábban egy másik hitelminősítő, az S&P is kilátásba helyezte, hogy megvonja az EFSF-től a kiváló minősítést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.