BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magánynyugdíjpénztárakat is magához számolná a kormány

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint Magyarország támogatja a nyugdíjreformmal kapcsolatos elszámolási szabályok felülvizsgálatát.

Lengyelország kezdeményezésére kilenc uniós tagállam közösen fordult az Európai Tanács elnökéhez és az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi ügyekért felelős biztosához annak érdekében, hogy a korábban nyugdíjreformot végrehajtó tagállamok reformmal kapcsolatos költségeit az unió az elszámolásokban vegye figyelembe.

A kilenc tagállam kezdeményezi, hogy az Európai Unió Stabilitási és Növekedési Egyezménye vonatkozó részének felülvizsgálatát, indoklásuk szerint a módosítás a tagállamok egyenlő elbírálását szolgálná. A közös álláspontot tartalmazó levelet jelenleg az uniós szervek vizsgálják.

A többségében Közép-, Kelet-Európai tagállamok arra hivatkoznak felülvizsgálati kérelmükben, hogy a korábban az IMF által a régió országaira erőltetett nyugdíjreform révén a befizetések jelentős része a felállított magánpénztárakba került át, és az állami kasszákban emiatt keletkezett kiesést a központi büdzséből kellett-kell pótolni.

A hét végén nyilvánosságra került közös levelet eredetileg Lengyelország és hazánk támogatta, azonban szinte az összes régiós tagállam és Svédország is aláírta. Az Európai Bizottság szeptember elejéig ígért hivatalos állásfoglalást, a pénzügyminiszteri tanács pedig várhatóan októberi ülésén foglalkozik majd a kérdéssel.

A minisztérium közleménye szerint Magyarország 1997-ben hajtott végre nyugdíjreformot, mely során az addig tisztán állami nyugdíjrendszer ekkor bővült ki a kötelező magánnyugdíjpénztári pillérrel. Ez az intézkedés a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága érdekében született, a reform költségvetési hatásainak ugyanakkor az elszámolási szabályokban is tükröződniük.

Annyi már most is sejthető, hogy egyes nagy tagállamok, mint például Németország, valószínűleg ellenzik majd a stabilitási paktum ilyen irányú megváltoztatását. A kezdeményezés elfogadásához ugyanakkor a 27 tagállamból legalább 16 támogatása szükséges.

A témával kapcsolatban bővebben itt olvashat

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.