BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a legnagyobb ciprusi bank vezére is a betétek megadóztatását kéri

Már a legnagyobb ciprusi bank vezére szerint is meg kellene adóztatni a 100 ezer euró feletti bankbetéteket. Közben a bankrendszer összeomlásától és a tőke menekülésétől tartanak a szakértők. Az oroszok azt ígérték, hogy segítenek Ciprusnak, de csak akkor, ha a szigetország megegyezik az EU-val.

A legnagyobb ciprusi bank, a Bank of Cyprus elnöke levelet intézett az 56 ciprusi képviselőhöz, amelyben felszólította őket, hogy haladéktalanul fogadják el a 100 ezer euró feletti betétek megadóztatására vonatkozó javaslatot. Andreasz Artemisz a levélben felhívta a figyelmet arra, hogy a bankrendszer összeomlása azt jelentené, hogy azonnal és teljes mértékben elvesznének a 100 ezer euró feletti befektetések – írja a RIA Novosztyi.

Angela Merkel német kancellár közben élesen bírálta pénteken a ciprusi vezetést és elutasította a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítására vonatkozó tervet a konzervatív CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának rendkívüli ülésén.

A zárt ülésről kiszivárgott információk szerint a kancellár egyebek között kifogásolta, hogy a ciprusi vezetés napok óta nem lépett kapcsolatba a trojka - az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap - képviselőivel. Hangsúlyozta: nem fordulhat elő, hogy Ciprus próbára teszi a nemzetközi hitelezők türelmét.

A ciprusi kormány B-terv néven emlegetett új válságkezelési elképzelésével kapcsolatban leszögezte: az euróövezeti tagországok elutasítják a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítását.

A kancellár kifejtette: a ciprusi bankok jóval nagyobb kamatot fizetnek a betétekre, mint például a németországi bankok, ezért elfogadható volt az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács múlt szombati ülésén elfogadott terv a bankbetétekre kivetendő egyszeri illetékről. Ugyanakkor a kisbetéteseket meg kell kímélni a válságkezelés terhétől - fűzte hozzá Angela Merkel az ülés résztvevőinek beszámolói szerint.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a rendkívüli frakcióülésen elsősorban azt emelte ki, hogy elkerülhetetlen a ciprusi bankrendszer átalakítása. A ciprusi kormány nem várhatja el a trojkától, hogy a pénzügyi szektor jelenlegi szerkezetének fenntartásához nyújtson segítséget - hangsúlyozta a német pénzügyminiszter.

Volker Kauder, a képviselőcsoport vezetője a tanácskozás után újságíróknak nyilatkozva kiemelte: "stabilizálni akarjuk az eurót, de az a benyomásom, hogy Ciprus a tűzzel játszik".

Lars Seier Christensen, a Saxo Bank alapítója csütörtöki elemzésében a bankbetétek megadóztatása kapcsán hangsúlyozta, hogy az „euróövezet végjátékának első jelenetét láttuk, mert ezzel a befektetők már jócskán megrendült bizalmának maradéka szenvedett újabb hatalmas csapást”.

„Attól tartok, hogy jelentős mennyiségű tőke fogja elhagyni az euróövezet gyenge országait, márpedig ez az, amire pont most a legkevésbé lett volna szükségük. Sőt gyanítom, hogy a tőke az egész EU-ból el fog vándorolni” – írta Christensen.

Volker Kauder szerint a német konzervatívok elvárják a ciprusi kormánytól, hogy biztosítsa az 5,8 milliárd eurós önrészt a nemzetközi hitelprogramhoz, és alakítsa át az ország pénzügyi rendszerét. A ciprusi bankszektor egyszerűen túl nagy. Hangsúlyozta: a reformokat úgy kell végrehajtani, hogy ne kerüljön veszélybe a társadalmi egyensúly.

Közben Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő kijelentette, Oroszország nem csapta be az ajtót Ciprus megsegítése előtt. De erre csak akkor kerülhet sor, ha előbb az EU és Ciprus megegyezik, ehhez csatlakozna Oroszország – jelenti a RIA Novosztyi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.