BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Finisben az adósmentő pakk: részletek!

Közel jár a megállapodáshoz a bankszövetség és a kormány a bajba került lakossági hiteladósok problémáit megoldani hivatott intézkedéscsomaggal kapcsolatban, legalábbis erre lehet következtetni a tegnap nyilvánosságra került megállapodástervezetből.

A dokumentum javarészt a már korábban kiszivárgott elemeket tartalmazza: így az árfolyamhatás mérséklése érdekében átmenetileg korlátoznák a törlesztési árfolyamot, a szociálisan rászorulók helyzetének kezelésére létrehoznák a nemzeti eszközkezelőt, és feloldanák a kilakoltatási moratóriumot is. Új elem viszont, hogy a pénzügyi szolgáltatók vállalják: intenzívebben hitelezik a hazai kis- és középvállalkozásokat, és élénkítik a lakáshitelezést is.

A törlesztési árfolyam korlátozása a szerződéskötéskor a 30 millió forint forgalmi értéket meg nem haladó ingatlanokra vonatkozna: a svájci franknál 190, a japán jennél 1,99, az eurónál pedig 265 forint lenne az ideiglenes plafon. A piaci és törlesztési árfolyam közötti különbségre a pénzügyi szolgáltatók külön forinthitelt nyújtanának az ügyfeleiknek, vagyis az adósoknak az árfolyam-különbözetet vissza kellene téríteniük.

A kkv- és lakáscélú hitelezés élénkítésének vállalásáért cserébe a bankok engedményt kaphatnának a pénzügyi szolgáltatókra kivetett különadóból, ám értelemszerűen ehhez is meg kell felelniük bizonyos feltételeknek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.