BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Marad a moratórium?

Brüsszeli hosszabbítás miatt még három évig zárt lehet a magyar földpiac

Még az év vége előtt zöld utat adhat az Európai Bizottság (EB) ahhoz, hogy Magyarország három évvel meghosszabbíthassa az uniós állampolgárok itteni földvásárlásait tiltó, jövő év május elsején lejáró moratóriumot – közölte név nélküli forrásokra hivatkozva a bruxinfo.hu. A hétéves magyar korlátozás az uniós belépéskor lépett életbe, de a csatlakozási megállapodás lehetőséget nyújtott arra, hogy a hároméves – 2014-ig szóló – hoszszabbítást kérhessük.

A bizottság ugyanakkor korábban közzétett, félidős felülvizsgálati jelentésében még a moratórium megszüntetése felé hajlott, mivel az elmúlt években a magyar termőföldárakat az uniós szinthez nem sikerült a kívánt mértékben közelíteni, holott a különbségek felszámolása a korlátozási időszak egyik legfontosabb szempontja lett volna. Bár a 700-800 ezer forintra tehető hektáronkénti mai termőföldárak az utóbbi időszakban folyamatosan növekedtek, még mindig egyharmadát-egyötödét teszik ki az EU-átlagnak. A hazai szakértők egy része szerint ráadásul nincsenek napirenden olyan hazai földügyi programok, amelyekkel az árnövekedést a hároméves pluszidőszak alatt érdemben gyorsítani lehetne.
A most megelőlegezett brüszszeli döntés mögött alapvetően nem gazdasági, hanem diplomáciai-politikai okok húzódhatnak meg – állapították meg a Világgazdaságnak a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) illetékesei. Hozzátették: Orbán Viktor miniszterelnök már korábban jelezte José Manuel Barroso bizottsági elnöknek, hogy a jövő évi soros elnökségre váró magyar kormány a földügyi kérdéseket prioritásként kívánja kezelni. Az Orbán-kabinet a moratórium fenntartásának egyik legfontosabb indokaként azt jelöli meg, hogy az egyéni és családi gazdálkodók védelmében a külföldi tőkét továbbra is ki lehessen zárni. A meghosszabbítási igényt azonban még az előző kormány nyújtotta be Brüszszelnek, így a mostani kabinet szeptemberi beadványában csak megerősítette és kiegészítette azt.
Roger Waite, az EB egyik szóvivője korábban azt hangoztatta, hogy Magyarországnak részletes érveket kell felsorakoztatnia a kérelem bizottsági jóváhagyása érdekében. Szakértők szerint azonban a nyugat-európai befektetők sem szorgalmazták erőteljesen, hogy Brüsszel a magyar kezdeményezést utasítsa el. Egyes elemzők éppen erre alapozva állítják, hogy a moratórium jövő májusi feloldása sem váltana ki külföldi földvásárlási dömpinget. Mindenesetre a mostani eljárás – tudtuk meg a VM illetékeseitől – befejeződik, ha az EB a magyar kérést valóban elfogadja. Ellenkező esetben viszont a hosszabbításhoz a huszonhét tagállam egyöntetű állásfoglalá-sára lenne szükség az illetékes uniós testületekben.

PIACI SZEREPLŐK MONDJÁK
A magyar pénzügyi és szakmai befektetőknek kedvezne, ha a földmoratórium további három évvel fennmaradna – húzta alá Nagy Ferenc, a földadásvételi piacon meghatározó miskolci Tiszacash Zrt. elnök-vezérigazgatója. Így ugyanis a vevők továbbra is alacsony árakon juthatnának termőföldekhez. Nagy Ferenc szerint a gazdasági válság hatására a korábbi – például tőzsdei vagy ingatlanpiaci – befektetési formák visszaszorultak, ezért növekszik az igény a biztonságosabb földvételek iránt. Ha a hazai vásárlások nőnének, a termőföld magyar befektetők tulajdonában maradhatna, miközben – figyelembe véve a VM irányítása alatt álló Nemzeti Földalap tervezett földvételeit is – csökkenhetne az EU-s árakhoz mért különbség is – állította az elnök-vezérigazgató.
Nem látszik az a stratégiai irány, amelyet a hároméves meghosszabbítási időszak alatt a kormány követni szeretne – állapította meg ugyanakkor Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára. Hozzátette: a családi gazdaságok preferálása önmagában nem hozhatna megoldást a későbbi külföldi földszerzések ellen, mert csupán 10-15 ezer piaci szereplő megerősítéséről lenne szó, akik aztán ugyanúgy eladhatnák jóval vonzóbb, koncentrált birtokaikat az uniós vevőknek. Ezért a főtitkár szerint szakítani kellene az „azé a föld, aki megműveli” elvvel, és általános kedvezményes, támogatott földvásárlási lehetőséget kellene teremteni a magyar állampolgárok (tehát nem csak az agrártermelők) földszerzéseihez. A magyar tulajdonban tartott termőföldek nyugdíj- vagy jövedelemkiegészítésül szolgálhatnának. Így például ötven hektár éves bérleti díja ma megfelelne az éves átlagnyugdíjnak – közölte a főtitkár.
A plusz hároméves moratóriumi időszakra azért van szükség, hogy meg lehessen alkotni a földtulajdon és -használati viszonyok rendezéséhez szükséges törvényeket, illetve azokat a gyakorlatban is meg lehessen valósítani – jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke. Leszögezte: ha e szabályozások megszületnek és az agrárgazdaság pénzügyi-jövedelmezőségi helyzete is javul, a piaci szereplők három év múltán megerősödve vehetnek majd részt az éleződő nemzetközi versenyben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.