BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy: erős euróra és erős eurózónára van szükség

Erős euróra, erős eurózónára, és ehhez hatékony európai pénzügyi felügyeleti hatóságokra van szükség, valamint ennek eléréséhez kemény banki stressztesztekre - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken Gödöllőn.

Az Európai Unió (EU) gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón Olli Rehn gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztos hangsúlyozta: az európai reálgazdaság talpraállása stabilizálódott, az exportvezérelt növekedés után a belső fogyasztás is bővülésnek indult.

Aláhúzta: az a cél, hogy mielőbb helyreálljon az európai pénzügyi rendszer, és ezzel kapcsolatban meg kell oldani az államadósságok problémáját.

A portugál segélycsomag mintegy kétharmadát az Európai Unió (EU), egyharmadát pedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vállalja - mondta Olli Rehn gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztos pénteken Gödöllőn az EU gazdasági- és pénzügyminisztereinek informális ülése után.

Portugália megsegítése a korábban bajba jutott országok megsegítésének "logikáját" követi, vagyis az EU és az IMF szorosan együttműködve, egyeztetve készíti elő a csomag részleteit - mondta az uniós biztos.

A portugál segélycsomag az IMF jövő héten kezdődő közgyűlésén is napirendre kerül - közölte. Olli Rehn elmondta: annak érdekében, hogy a banki ágazat egyéb gyengeségeit is kezelni tudják, újratőkésítés esetére megfelelő források szükségesek, a sérülékeny bankokat vagy szanálni kell, vagy újratőkésíteni, ezeket az érintett államoknak kell vállalniuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.