BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy: Ha kell, haladéktalanul beavatkozunk a devizahitelesek ügyében

A kormányzati számítások szerint a devizahitelesek 10-15 százaléka él majd a végtörlesztés lehetőségével, ez várhatóan 500 és 750 milliárd forintnyi hitelkiváltást jelent - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter képviselői írásbeli kérdésre adott válaszában. A miniszter megerősítette: a kormány, ha kell, újabb intézkedéseket hoz a devizahitelesek érdekében.

Matolcsy György - az Országgyűlés honlapján fellelhető válasza - szerint ez az adat csak némileg módosul a 2011. október 10-ei törvénymódosítás miatt, amelynek értelmében, az előírt feltételek teljesülése esetén, a devizában folyósított és törlesztett hitelek is végtörleszthetőek forintban.

Egy másik kérdésre adott válaszában a nemzetgazdasági miniszter megerősítette, hogy a kabinet folyamatosan figyeli a devizahitelesek helyzetét, a bevezetett új konstrukciókat, és ha kell, haladéktalanul beavatkozik.

Mint írja - egy harmadik válaszban - a kormány a végtörlesztés lehetőségével élők pontos számának ismerete után dönt, hogy szükség van-e további intézkedésekre a devizahitelesek megmentése érdekében.

A miniszter utal a kormány egy október 12-ei sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozott döntésre, hogy a fizetési problémával küzdő, lakáscélú kölcsönnel rendelkező természetes személy kisebb forgalmi értékű és fenntartási költségű lakóingatlanba történő költözéséhez nyújtott lakáscélú kölcsönhöz kamattámogatást vehet majd igénybe. Hozzáteszi: folyik e szabályozás kidolgozása.

Matolcsy György megjegyezi azt is, hogy kidolgozzák és hamarosan az Országgyűlés elé terjesztik a referenciakamat szabályozását tartalmazó törvénytervezetet is.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztet arra is, hogy devizahitelesek 2011. december 30-áig jelezhetik, ha igénybe szeretnék venni a végtörlesztés lehetőségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.