BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy lépett: Megfosztják jogától Simort

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön benyújtotta a törvényjavaslatát, mely megváltoztatná a monetáris tanács tagjainak jelölését.

Abban az esetben, ha a törvényjavaslat elfogadásra kerül, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának négy külsős tagját az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának javaslatára az Országgyűlés választja meg és menti fel.

A jelenleg érvényes MNB-törvény szerint a négy külső tagból kettőt a nemzeti bank elnöke, kettőt pedig a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A törvényjavaslat indoklása szerint azonban meg kell követelni a monetáris tanács tagjaitól, hogy monetáris, pénzügyi illetőleg a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben kiemelkedő elméleti, illetőleg gyakorlati szakmai ismeretekkel rendelkezzenek.

Az indoklás szerint a tervezett lépés jelentős közeledést jelent az Európai Unió gyakorlata felé, hiszen azon tagállamok közül, amelyek az eurót még nem vezették be és ezért az önálló monetáris politikai döntéshozatal még jelentős szereppel bír, a parlament számos esetben fontos szerepet játszik a monetáris politikát irányító testületek tagjainak kiválasztásában.

Tavasszal lejár négy tag mandátuma a monetáris tanácsban. Az új szabályok szerint az Országgyűlés illetékes bizottsága jelölheti majd a tagokat. Eddig az MNB elnöke és a kormányfő felváltva jelölhette a tagokat. A mostani módosítással a kormány gyakorlatilag átveheti a hatalmat a Monetáris Tanácsban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.