BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MÁV, nyugdíj, munkanélküli segély - Kemény részletek a csomagból

Újabb részletek derültek ki az Orbán-Matolcsy csomagból ma délután. Eszerint június végéig nem készül el a devizahiteleseknek szánt mentőcsomag, a korhatár alatti nyugdíjazást "valami mással" váltaná fel a kormány, és 90 napra csökken a munkanélküli segély folyósításának időtartama.

Exportpiacokon, főleg az eurózónában lévő bizonytalanságok, az európai bankrendszer stressztesztjei miatti kockázatok, és az energia- és élelmiszerárak alakulása miatt a kormány két gazdasági pályát rajzolt fel - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Az első pálya igen óvatos, jövőre 3,5 százalékos, 2013-től évi 3-4 százalékos GDP növekedéssel számol. A másik, optimistább forgatókönyv szerint a Széll Kálmán Tervben kitűzött 4-6 százalékos gazdasági növekedés lehetséges. "Ez utóbbi akkor válhat valóra, ha a Széll Kálmán Terv mellett az Új Széchenyi Terv is beváltja reményeinket" - hangsúlyozta a miniszter.

Matolcsy György elmondta, hogy az infláció tekintetében a kormány osztja a jegybank előrejelzését, azaz a jövő év végére csökkenhet az infláció 3 százalékra.

A kormány komplex egyezségre törekszik a bankszektorral, a várhatóan június végére elkészülő megállapodás nemcsak a devizahitelesek megsegítését, hanem többek között a kis- és közepes vállalkozások hitelhez jutásának könnyítését is célozza - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A komplex megállapodásnak központi eleme lesz a jelzáloghitelesek problémájának megoldása - mondta Szijjártó Péter. Itt az a cél, hogy kiszámítható törlesztő részleteket állapítsanak meg, valamint hogy egyetlen család se kerülhessen az utcára. A megállapodásból fakadó terheket a bankszektor, az állam és az ügyfelek közösen viseljék - fűzte hozzá.

A megállapodásnak lehetővé kell tennie, hogy a kis- és közepes vállalkozások finanszírozása szempontjából elengedhetetlen hitelezés újrainduljon, emellett a kormány kiemelt célként tekint az otthonteremtési program működtetésére, és a lakosság hosszú távú megtakarításainak ösztönzésére is - hangsúlyozta a szóvivő.

Végleges zárolás: ma dönt a kormány

Az államtól 90 napnál hosszabban nem kap senki támogatást, közmunkásként vagy a piacon kell mindenkinek munkalehetőséget találnia – jelentette be Matolcsy György. A gazdasági miniszter a kormányülésen véglegesített, a Széll Kálmán-tervben foglalt célokhoz kapcsolódó konkrét intézkedéseket ígérő konvergenciaprogramot ismertetve elmondta: 270 napról csökkentik 90-re a munkanélküli segély folyósításának idejét - közölte az Index.hu.

Folytatják a nyugdíjrendszer reformját . Matolcsy szerint a korhatár alatti nyugdíjazást fel kell váltani olyan kínálattal, ami a munkavégzésre ösztönöz. Emellett teljes felülvizsgálatot hirdetnek a nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjasoknál: a nagyjából 350 000 ezer emberből 100-150 ezer ember térjen vissza a munka világába, akár közmunkában vagy részmunkaidőben, mondta a miniszter. Ugyanakkor jelezte, a már korengedménnyel vagy korkedvezménnyel nyugdíjazottak nyugdíjazását nem vizsgálják felül.

A miniszter beszélt arról is, hogy a nyugdíjreform korrekciója keretében a fegyveres testületek "kiváltsággal élő" csoportjainál megszüntetik a korkedvezményes nyugdíj jogintézményét.

Matolcsy György hangsúlyozta, hogy az infláció alakulását hasonlóan látják, mint a jegybank. A Széll Kálmán-terv konzervatív növekedési pályát feltételez, 3-4 százalék körülit, de 2013-14-ben 4-6 százalék között lehet a gazdaság bővülési üteme a miniszter szerint. Hozzátette: nem kellenek további intézkedések, hogy a költségvetési hiánycél tartható legyen.

Ebben az évben az államháztartási mérleg 2 százalékos többlettel zár, jövőre 2,5 százalék, majd 2,2 százalék lesz a hiány - rögzítette a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György elmondta azt is, hogy az infláció tekintetében a kormány osztja a jegybank előrejelzését, azaz a jövő év végére csökkenhet az infláció 3 százalékra.

A kormány átalakítja a gyógyszerkasszát 2012-től, és a MÁV 300 milliárd forintos adósságát államadóssággá konvertálja, majd a közösségi közlekedés költségeit reform keretében, több lépcsőben kívánja csökkenteni 2014-ig - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülést követő sajtótájékoztatón Budapesten. 

A miniszter közölte: a jelenlegi 343 milliárd forintos gyógyszerkasszát 2012-től csökkentik, a gyógyszerkasszában is tetemes, 120 milliárd forintos megtakarítás készülődik. A kabinet a jelenlegi szisztémával elsősorban azért elégedetlen, mert – a nemzetgazdasági miniszter megfogalmazása szerint – az innovatív gyógyszerekre jutó évi 240 milliárd forintos támogatás aránytalanul nagy, ráadásul külföldi vállalatok behozatalát dotálja. A tervek között az is szerepel, hogy a gyógyszercégek 12 százalékos adója 18-ra emelkedik.

Ugyancsak a Széll Kálmán Terv részeként átalakul a közösségi közlekedés. Matolcsy György elmondta: a MÁV jelenlegi 300 milliárd forintos adósságát államadóssággá alakítják át, és a tervek szerint a közlekedés reformja keretében ezt az adósságot jövőre 45 milliárd forinttal, a következő két évben pedig 60-60 milliárd forinttal mérséklik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.