BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy vs. IMF: lesz megegyezés!

Magyarország előbb vagy utóbb meg fogy egyezni az IMF-fel a kilábalást segítő programról – összegezte a jövőre vonatkozó kilátásokat Matolcsy György a CNBC érdeklődésére.

 

Mint mondta, a tárgyalások nem omlottak össze, csak véget ért egy tárgyalási forduló. Hozzátette: a Nemzetközi Valutaalapnak nem tetszik a bankadó, de ezt mindenképpen be kell vezetni, mivel segítségével stabilizálhatják a költségvetést.

 

 

Arra a kérdésre, a kormány miért nem vezetett be komolyabb költségvetési megszorításokat és mérsékelte a bankadó tervezett mértékét, Matolcsy György úgy válaszolt: 120 milliárd forintnyi megtakarítást eszközöltek a bankadó tervével párhuzamosan. Mint mondta, az IMF számára a kiveteendő adó mértéke kifogásolható. Kérdése válaszolva hangsúlyozta: nem tart attól, hogy Magyarország finanszírozása drágábbá válik a tárgyalások megszakadása miatt, mert jelenleg csak három uniós tagország tartja be a 3 százalékos költségvetési hiányra vonatkozó előírást. 

 

 

A miniszter szerint az IMF delegációja várhatóan szeptemberben tér vissza Magyarországra, amikor is folytatódni fognak a megkezdett tárgyalások és megszületik a megállapodás. A miniszter cáfolta, hogy a megállapodás elnapolása mögött az önkormányzati választások állnak. Egyes elemzők szerint a kormány az októberi voksolás utánra halasztja az IMF-megállapodás aláírását, hogy csak ekkor kelljen megtennie a kellemetlen bejelentéseket.

 

 

Martonyi János egyékbént a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában úgy fogalmazott: kicsit csodálkozik azon, hogy a Nemzetközi Valutaalap mintha a külföldi tulajdonú magyarországi bankok mellé állt volna a bankadó ügyében. "Az IMF-nek a legfontosabb az lenne, hogy a magyar költségvetés rendben legyen, ehhez viszont szükségünk van a bankadó jelentette bevételre.

 

 

A miniszter hétfő reggel hangsúlyozta, hogy, az elmúlt négy-öt év megszorító politikája, amely jelentős növekedési és versenyképességi áldozattal járt, nem folytatható.

 

 

A piaci kommentárok szerint az IMF-nél kiverte a biztosítékot, hogy a magyar kormány nem ragaszkodott szorosan az idei 3.8 százalékos és a jövő évre elvárt 3 százalék alatti hiánycélhoz (2011-re a konvergencia program 2.8 százalék-ot ír elő), emellett a nézeteltérés sem csökkent a bankadó és a jegybankelnök fizetése kapcsán.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.