BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsyék bátrabbak lesznek a Fed döntése után?

Elemzők szerint az MNB tovább csökkentheti a jegybanki alapkamatot jövő keddi ülésén. Év végére pedig akár 3,25 százalékra is mérséklődhet a kamat a jelenlegi 3,8 százalékról.

A CIB Bank közgazdászai szerint a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa jövő heti ülésén újabb 20 bázisponttal, 3,6 százalékra mérsékli az irányadó kamatot, ami az év végére –a külső hangulat függvényében- 3,5 százalék alá süllyedhet – írják elemzésükben.

A második negyedéves GDP adat és az azóta közzétett havi indikátorok lassú élénkülést jeleznek, a fellendülés azonban továbbra is lanyha. Mindeközben az infláció új mélypontra zuhant augusztusban (és az újabb rezsicsökkentés miatt év végéig tovább süllyed). A CIB elemzői emlékeztetnek, hogy erre egyébként mind Matolcsy György, a jegybank elnöke, mind Balog Ádám alelnök egyértelműen utalt néhány nappal korábban. Balog azt is hozzátette: újabb 10-20 bázispontos kamatcsökkentésre lehet számítani.

A jegybanki kommunikáció viszonylag egyértelműen jelzi, hogy a tanács a lehető leghamarabb és a lehető legmélyebbre kívánja mérsékeli az alapkamatot. Amennyiben a globális hangulatban nem történik komolyabb negatív fordulat (például a jövő évi költségvetés vagy a devizahiteles mentőcsomag kapcsán), reális esély van arra, hogy év végére 3,5 százalék alá süllyed az irányadó ráta – írja Trippon Mariann és Jobbágy Sándor.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője a Világgazdaságnak azt mondta, hogy a gazdaságra ráfér a kamat csökkentése. Hozzátette, a Fed eszközvásárlásának elhalasztása olyannyira pozitívan hatott a piacra, hogy a kamatot az év végére már bátran 3,25 százalékra lehet csökkenteni.

Világgazdaság Online - T. D.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.