BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nem mentik meg a devizahiteleseket?

Nem várható döntés az esetleges újabb devizahiteles-mentőcsomagról a mai kormányülésen – értesült kormányközeli forrásból az Eco.hu. A portál úgy tudja, a mentőcsomag kidolgozására külön-külön mandátumot kapott két tárca (Nemzetgazdasági Minisztérium, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium) között túl markáns a szembenállás, emiatt a kormányfő által preferált „konszenzusos” megoldás kialakításához még időre van szükség.

Nem sietteti a döntéshozatalt az sem, hogy az esetleges mentőcsomag életbe léptetéséhez parlamenti döntés szükséges, márpedig az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésére várhatóan csak szeptember elején kerül sor - írja a portál.

Az értesülés összhangban van a Világgazdaság mai cikkével, miszerint a pénzügyi biztos további egyeztetéseket javasol, de a szabályozás megszületése csak őszre várható.

Valószínű, hogy a nemzetgazdasági tárca a pénzügyi szolgáltatók szempontjából enyhébb lefolyású megoldásról tesz javaslatot. Banai Péter Benő költségvetésért felelős helyettes államtitkár a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfői, online tájékoztatóján ugyanis arról beszélt: a kormány elé kerülő anyag a Kúria legutóbbi döntése nyomán arra a kérdésre keresi majd elsődlegesen a választ, hogy helyes volt-e a bankok/bíróságok jogértelmezése a szerződések egyes, az ügyfelek által vitatott rendelkezései kapcsán. Az is felmerül, hogy a fogyasztóvédelmi aspektusból vizsgálva lehetséges-e valamilyen jogi megoldással a tisztességes szerződési feltételeken túlmutató kérdéseket rendezni.

Az Eco.hu által megkérdezett piaci elemzők kifejezetten jó hírnek tartják, hogy nem kell kapkodásra számítani. Megítélésük szerint ezúttal ugyanis sokkal több forog kockán, mint akár a tavaly év eleji végtörlesztésnél. Ezúttal ugyanis egy rosszul irányzott mentőcsomag akár tényleg megroppanthatja a hazai hitelintézeti szektort, legalábbis abban az értelemben, hogy egy esetleges több százmilliárdos (legrosszabb esetben több mint ezermilliárdos) veszteség gyakorlatilag lenullázná a gazdaságfinanszírozási aktivitásukat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.