BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megalapoztuk a növekedést

Fontos komparatív előnyünk, hogy jobban értünk a válságok kezeléséhez, mert itt, Magyarországon sokkal többel szembesültünk – fogalmazott Bajnai Gordon miniszterelnök a Budapesti Corvinus Egyetemen tegnap. Előadásában úgy vélekedett: az ország fejlődési csapdába került. Felzárkózó országokban ugyanis igen gyors az első időszakban a fejlődés, de a rétegek és területek közötti különbség is növekszik. Akkor lehetne lerövidíteni a felzárkózást, ha annak előnyei „lecsorognának” minden réteghez. Kialakult egy rossz kompromisszum is: a hatalom megszerzése fontosabbá vált, mint az ország jövőjének biztosítása, ez legalább az utóbbi 12 évre igaz.

A gazdaságélénkítés érdekében adó- és járulékcsökkentést hajtott végre a kormány, a munka terheinek csökkentésével a foglalkoztatás növelése volt a cél – tette hozzá. Azonban az alacsony aktivitás miatt sok vállalkozó arra panaszkodott, hogy nincs elég szakképzett munkaerő, ezért kellett kitolni a nyugdíjkorhatárt és lerövidíteni a gyest. Eközben arra is kellett figyelni, hogy megvédjük azokat, akik munkában vannak – fogalmazott Bajnai.

A bizalomhiány helyreállításához az egyensúlyt kellett helyrehozni, ez erősíti az árfolyamot, ami a kamatokra jótékonyan hat, így beindulhat a hitelezés és így a növekedés, végül mindez a munkahelyek számának növekedésében testesül meg – vázolta fel a kormányfő. Most ott tartunk, hogy a kamatok csökkennek, és remélhetőleg jövőre megkezdődik a növekedés is.

A válságkezelő kormány hatalomra kerülése óta 41 forinttal erősödött a hazai fizetőeszköz, ez 500 milliárd euróval csökkentette a lakosság adósságállományát – mutatott rá Bajnai Gordon. Hozzátette: Magyarországnak le kell szokni arról a drogról, amit a korlátlan hitelfelvétel jelent. Prudens gazdaságpolitikát kell folytatni, mert a válság társadalmi kockázatot jelent. Erősödnek a szélsőséges mozgalmak, ezért a társadalom immunrendszerét meg kell erősíteni.

Mindennek a kulcsa az, hogy nőjön a foglalkoztatás. Ehhez modernizálni kell az ország rendszereit, amit ez a kormány csak elkezdeni tudott. Mindig az állam lesz az, amely a reformokat végrehajtja, ezért az államot kell megváltoztatni. Jelenleg túl gyenge, hogy a közérdeket érvényre juttassa, a részérdekek ugyanis mindig arra törekednek, hogy felzabálják a közjót. Erősebbé kell tenni az államot, de lehet, hogy kisebbé is. A politikusoknak arra kell felhatalmazást kérniük, ami az ország érdeke. Így végig is tudják vinni, amit akarnak, ellenkező esetben elveszítik a hitelüket – összegezte a kormányfő.

A növekedés terén a kisebbik rosszat kellett választanunk: rövid távon mélyebb visszaesést, ami azonban a jövőben gyorsabb növekedést tesz lehetővé - szögezte le a miniszterelnök. Ennek nyomán évente közel ezer milliárd forintos mozgástér keletkezik, és 2011-től létrejön az a kívánatos növekedési többlet, amelylyel közelíteni lehet az unió szintjéhez. Magyarországon az adó- és járulékterhelés a második legnagyobb volt az EU-ban az adócsomag bevezetése előtt. Utóbbinak hála azonban 2010-től nyolc százalékponttal kevesebb, 46 százalék vándorol a teljes bérteherből az államhoz, míg 54 a munkavállalónál marad. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.