BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsincs megállapodás a ciprusi mentőcsomagról? Megszólalt az IMF

Bár Nicosiában azt közölték ma reggel, hogy délután Brüsszelben bejelentik a ciprusi mentőcsomagról szóló megállapodást, azonban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által kiadott közlemény azt sugallja: továbbra sincs megegyezés Ciprus és a hitelező trojka között.

Az IMF ugyanis a The Guardian beszámolója szerint azt közölte: a valutaalap, az EKB és az Európai Bizottság képviselőiből álló trojka küldöttsége jelentős előrehaladást ért el a megállapodás megkötése érdekében, azonban további egyeztetésekre van szükség ahhoz, hogy olyan programot dolgozzanak ki, amely fenntartható módon rendezi az ország pénzügyeit.

A korábbi értesülések szerint a ciprus mentőhitel összege elérheti akár a 17 milliárd eurót, ami szinte az ország GDP-jének felel meg. „Csak egy államokból álló közösség lehet ennyire bátor vagy őrült, hogy ilyen nagy összeget folyósítson egy 700 ezres országnak” – vélte az egyik elemző a Guardian blogjában, amely az eurózóna válságának történéseit követi percről percre. Összehasonlításképpen, Magyarország 2008 végén 20 milliárd eurós hitelt vett fel az EU-tól és az IMF-től.

Ciprus már hónapok óta tárgyalt a hite ügyében az IMF-fel, amire azért van szüksége, mert a jelentős görög kitettséggel rendelkező pénzintézetei súlyos veszteséget könyveltek el a görög adósságválság miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.