BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt Varga Mihály az IMF-es hirdetésekről

Mennyibe kerültek ezek a hirdetések, honnan finanszírozták őket, nem lenne egyszerűbb, nyilvánosságra hozni az ajánlatot, amit az IMF-nek tettek? - sorolta kérdéseit a Parlamentben Lukács Zoltán, szocialista politikus az IMF-es hirdetésekkel kapcsolatban. Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta, a szocialistáknak szokatlan lehet, ha egy kormány tájékoztatni kívánja az embereket.

Lukács Zoltán szocialista politikus a parlamentben arról beszélt, hogy a kormány a legújabb küzdelemben "új csodafegyvert" vetett be, a "reklám szabadságharcot". Mint mondta, képzelt IMF-listát állítottak fel, hirdetéseket adtak fel 200 millió forintért, amik arról szólnak, mik azok a megszorító intézkedések, amelyeket most még nem hajtanak végre, de nem vállalnak garanciát arra, hogy nem is fogják a jövőben.

Mennyibe kerültek ezek a hirdetések, honnan finanszírozták őket, nem lenne egyszerűbb, nyilvánosságra hozni az ajánlatot, amit az IMF-nek tettek? - sorolta kérdéseit a szocialista politikus, aki felmutatott egy plakátot is, amelyen "alkalmas-e az Orbán-kormány a feladata ellátására - nem" felirat szerepelt.

Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta: a szocialistáknak szokatlan lehet, ha egy kormány tájékoztatni kívánja az embereket, erre nem sok példát láttak az előző kabinet idején.

Önök még mindig azon a pályán vannak, amelyet a 2008-as IMF-megállapodás során kijelöltek – mondta. Kiemelte, az egyhavi nyugdíj elvétele 170 milliárdba, a családtámogatások elvétele 39 milliárdba, a közszféra béreinek csökkentése és elvétele 90 milliárdba került.

Jelenleg a javaslatok egyeztetése zajlik, és tárgyalnak a nemzetközi intézményekkel – jelezte a miniszter. Megerősítette: nem kívánnak ingatlanadó bevezetésében, a gyermekek után járó támogatások csökkentésében, vagy bér- és nyugdíjcsökkentésben gondolkodni.

A képviselő a választ nem fogadta el - ezt szintén egy plakát felmutatásával illusztrálta -, a parlament viszont 217 igen 68 nem szavazattal jóváhagyta.

Nem engedünk az IMF-nek!

"Nem engedünk az IMF-nek!", "Nem adjuk fel Magyarország függetlenségét" - állt többek között azokban a hirdetésekben, amelyeket több országos napilapban jelentetett meg múlt kedden a magyar kormány.

A Kormány információ felcímet viselő egész oldalas hirdetésekben rövid mondatokban jelenik meg a magyar álláspont az IMF-tárgyalásokról. A Napi Gazdaságban és a Magyar Nemzetben a "mit várunk az IMF-től?" kérdésre az a válasz: tiszteletet, bizalmat! A Népszavában, a Népszabadságban és a Metropolban az ingatlanadó elutasítását fejezi ki a hirdetés egy "NEM" felirattal. A Magyar Hírlapban és a Blikkben ugyanezen a módon a családi támogatások csökkentésének elutasítása jelenik meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.