BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi lesz a nyugdíjpénzek sorsa?

A nyugdíjpénztári vagyon uniós elszámolásának módja módosíthatja a deficitet

Nemcsak a jelenlegi pénztártagoknak, de az Európai Unió döntéshozóinak is komoly fejtörést okozhat a kormány tervezett intézkedése a magánpillér lebontására. Kérdés ugyanis, hogy az ott felhalmozott vagyon átcsatornázása az állami nyugdíjalapba miként számolható el a költségvetésben az uniós rend szerint. Erre még nem volt precedens. Szólhatnak érvek a mellett, hogy a bevételek a korábbi évek egyenlegét javítsák, ebben az esetben Magyarország elvileg már évek óta teljesíti a 3 százalék alatti GDP-arányos hiányt.

A cikkhez kapcsolódó jegyzet itt olvasható!

Az is elképzelhető azonban, hogy a következő évekre lehetne azt elszámolni. Még így sem biztos azonban, hogy kikerülünk a túlzottdeficit-eljárás alól, mivel egyszeri tételekről van csak szó. A bevont állampapírok kamatán azonban így is, úgy is meg lehet takarítani a GDP 0,5-0,7 százalékának megfelelő kifizetést. A Fitch Rating eközben jelezte, az év végéig leminősítheti a magyar adósságot, mert romlott a közfinanszírozás középtávú fenntarthatósága. A hétvégén kiderült: mégis adóköteles lesz a visszalépőknek kifizetett hozam, kivéve, ha azt önkéntes pénztárba helyezik. A nyugdíjpénztárak ügye egy pénteki konferencián is szóba került, ahol többen bírálták a kormány tervét.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.