BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért mentik a hiteleseket? – Orbán Viktor ideges lett a Kúria döntése miatt

Az Index információi szerint Orbán Viktor nagyon felhúzta magát a Kúria július 4-i döntésén, amely egy OTP Bank ellen indított devizahiteles ügyben született. Az első értelmezések szerint a felülvizsgálati eljárásban azt mondták ki, hogy az ügyfél által vitatott devizahitel-szerződés érvényes. A károsultak rögtön tüntetést hirdettek a miniszterelnök XII. kerületi háza elé azzal, hogy ha a kormány nem tudja megoldani a helyzetet, akkor majd az utcán fog eszkalálódni a probléma.

A miniszterelnök és a kormánypárt vezetői szinte rögtön elítélték a döntést, amellyel a „bíróság a bankok oldalára állt”. Orbán ellenérzéseit az is növelte, hogy éppen a Kúria-döntéssel egyidőben Horvátországban is született egy bírósági állásfoglalás az ottani devizahitelek drágulásával kapcsolatban. A Zágrábban hozott elsőfokú ítélet a magyar döntéssel szemben egyértelműen a devizahiteleseknek kedvezett, és kimondta, hogy a bankok kamatszámításukkal megkárosították ügyfeleiket. A miniszterelnök felháborodásának adott hangot a másnapi rádióinterjújában is, ahol magáévá téve Doubravszky György pénzügyi ombudsman korábbi álláspontját, hibás terméknek nevezte a bankok devizahiteleit, írja az Index.

Az itteni ítéletről később kiderült ugyan, hogy az első értelmezések tévesek voltak, és az alapos elemzés után nem lehet az OTP győzelméről beszélni, mert az ítélet sokkal bonyolultabb választ adott az ügyre, mint ahogy az a pártreakciókból kiolvasható volt.

A július 4-i események hatására azonban Orbán újabb lépésre határozta el magát, és felkérte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a végtörlesztés és az árfolyamgát bevezetése után dolgozzon ki egy újabb devizahitelesmentő-akciót.

Navracsics Tibor tizenkét nappal a Kúria ítélethirdetése után, július 16-án a Hír TV-ben be is jelentette: tárcája vizsgálja, hogy a szerződéskötéskor fennállt körülmények alapvető megváltozására hivatkozva hogyan lehetne jogszabállyal átírni a bankokkal kötött szerződéseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.