BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mikorra tervezik a 3 százalékos hiányt? Matolcsy hallgat

A Bloomberg megkeresésére Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy folytatni fogják a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

A 2011-re szóló hitelkeret megállapodásról pedig az ősszel újra hazánkba érkező képviselettel kíván megállapodni a kormány. Az IMF tárgyalások előtt a kormány tárgyalásokat folytat az Európai Unióval a konvergencia programról és a bruttó hazai össztermék (GDP) arányában 3 százalékos államháztartási hiánycél elérésének módjáról. Arról a miniszter nem nyilatkozott, hogy mikorra tervezik a hiány 3 százalék alá szorítását

Matolcsy cáfolta azokat a híreket, melyek szerint a kormány külön adót vetne ki a bankok utána az energia ipari és a telekommunikációs vállalatokra is.

A magyar kormánynak le kell zárnia a hatályos segélycsomag mostani felülvizsgálati fordulóját ahhoz, hogy korábbi bejelentésének megfelelően új, 10-20 milliárd eurós "elővigyázatossági" hitelkeret megállapodást tudjon kötni a 2011-2012-es periódusra.

A IMF küldöttségének vezetője a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások szombati felfüggesztése után úgy nyilatkozott , hogy a tárgyalásokon nem volt szó Magyarországgal kötendő esetleges újabb - 2011-re, 2012-re szóló - hitel megállapodásról.

Elemzők szerint a tárgyalások megszakítása taktikai lépés is lehet a kormány részéről annak érdekében, hogy az őszi önkormányzati választások utáni időpontra halaszthassák el az EU által megkövetelt, jövő évi 3,0 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél tartásához szükséges megszorító intézkedések bejelentését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.