BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MKIK: javultak a vállalkozások várakozásai

Jelentősen javultak a magyar vállalatok várakozásai a következő fél évre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete (GVI) felmérése szerint. Az MKIK GVI konjunktúramutatója ugyanis áprilisban +14,8 százalékra emelkedett az októberi –9-ről.

„Az index minden összetevője javulást mutat, bár a bizonytalansági tényező továbbra is magas, ez azt jelzi, hogy a vállalatok nem biztosak a folyamatok tartósságában” – hangsúlyozta tegnapi sajtótájékoztatóján Parragh László. Az MKIK elnöke szerint a kis-, közepes és nagyvállalatok egyaránt kedvezőbben látják kilátásaikat, az exportra termelők bizakodóbbak, mint a belső piacon működők. Ezt azt mutatja, hogy a belső fogyasztás még mindig nem mozdult el, bár a cégek bíznak a kedvező folyamatok alakulásában. Az MKIK elnöke úgy véli, a vállalatok pozitív várakozása a kormányváltással is összefüggésben van. A cégek hisznek abban, hogy a piacon kedvező elmozdulás lehet. Parragh szerint ugyanakkor fontos azt látni, hogy az építőipar továbbra is depressziós állapotot mutat.

Tóth István János, az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézetének ügyvezető igazgatója kiemelte: a nemzetközi adatokból az látszik, hogy a válság túl van a fordulóponton, így a magyar vállalatoknak lesz külpiacuk. Szerinte Magyarország négy-öt év múlva éri el a gazdasági válság előtti szintet. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.