BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkanélküli támogatások, iskolarendszer - Megszorítások Portugáliában

Jövőre a GDP-hiány 1,6 százalékos csökkenését reméli a portugál kormány azoktól a kiadáscsökkentő intézkedésektől, amelyeknek tervét pénteken jelentette be Teixeira dos Santos pénzügyminiszter.

A jelenleg az euróövezet legkockázatosabb tagjának tartott országban a nyugdíjasok járnak a legrosszabbul a tervezett megszorítások miatt. A nyugdíjakat 2013-ig befagyasztanák, és az 1500 euró feletti nyugellátásokra ideiglenesen 3,5-10 százalékos különadót vetnének ki – hasonlóan a közszférában januártól alkalmazott közteherhez. Ez a magán- és az állami forrásokból fizetett nyugdíjakra egyaránt vonatkozna.

A 2005 óta kormányon lévő balközép Szocialista Párt (PS) sokadig megszorító csomagjának keretében felülvizsgálnák a munkanélküliségi ellátás feltételeit is, tovább csökkentenék a gyógyszertámogatásokat, az iskolarendszer „racionalizálásának elmélyítését” irányozzák elő, és a működési költségeket is alaposabb felülvizsgálatnak vetnék alá. Ez azonban még nem a sor vége: csökkentenék az adómentes szociális támogatásokra szánt összegeket, kevesebb pénzt biztosítanának az önkormányzatoknak is. Az adókedvezmények rendszerének szigorítását és a fogyasztási jellegű adók rendszerének felülvizsgálatát  is tervbe vette a José Sócrates vezette balközép kabinet, amely tavalyi újraválasztása óta kisebbségben kormányozza az országot.

Kérdéses azonban, mindez megnyugtatja-e a piacokat. A bejelentés napján ugyanis a Financial Times Deutschland arról számolt be, az EU és az Európai Központi Bank vizsgálata komoly hiányt tárt fel a portugál költségvetésben. Ennek részleteit nem ismertette a lap, a pénzügyminiszter pedig cáfolta a hírt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.