BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon fogy a táppénzkassza

Az esetleges influenzajárványtól függ, hogyan alakul az idén az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) táppénzkiadása.

Augusztus végéig 74,1 milliárd forintot fizetett ki a biztosító e célra, ez az éves 102,8 milliárdos előirányzat 72,1 százaléka – tudtuk meg Molnár Barbarától, az OEP szóvivőjétől. Az augusztustól keményen megszigorított táppénzszabályok elvileg megtakarítást jelentenek az Egészségbiztosítási Alap (EA) kasszájában, hiszen a válság hatására megszűnt munkahelyek miatt nem nőtt a táppénzes állományban lévők száma. Sőt, amíg az első fél évben 80-90 ezer fölött volt a táppénzes esetek száma (januárban ez meghaladta a 146 ezret, hiszen többen az előző évről áthúzódó táppénzes állományban voltak), augusztusban 66 ezerre esett vissza. Ez az előző év azonos időszakáénak 97,4 százaléka. Az egy napra jutó táppénzkiadás pedig 7,6 százalékkal haladta meg a 2008-as év első nyolc hónapjának kifizetéseit.

Az augusztusi szigorítások miatt a táppénz mértéke – a biztosítotti jogviszony idejének függvényében – a napi átlagkereset 60, illetve 50 százaléka lett a korábbi 70 és 60 százalék helyett. Ötven százalékra esett vissza a kórházban töltött időre járó táppénz mértéke is. Jelentős változás, hogy a korábbi 45 napról 30-ra csökkent a méltányossági alapon igényelhető táppénzes állomány ideje. Ilyen jogon azok igényelhetnek táppénzt, akiknek korábbról van biztosítási idejük.

Legdrasztikusabban a passzív jogon járó (a biztosítási jogviszony megszűnése után kifizethető) táppénz folyósítási ideje esett vissza. Ez 2003-ban egy év volt, tavaly 45 napra csökkent, augusztustól pedig már csak 30 napra jár ez az ellátás. A jogalkotók ez utóbbitól vélhetően azt várják, hogy a munkanélküliségtől fenyegetettek ne a táppénzes állományba meneküljenek. Ez az elvárás, úgy tűnik, bejön, amit erősít, hogy a táppénzt elrendelő doktorokat is rendszeresen ellenőrzik az OEP keresőképtelenséget vizsgáló, úgynevezett felülvéleményező orvosai.

Tavaly több mint 814 ezer biztosított adatait vizsgálták meg, ez alapján 1867 esetben adott ki fizetési meghagyást a biztosító. A legjellemzőbb hiba az volt, hogy a nem rendszeres jövedelmet rendszeresnek tüntetik fel, így jogosulatlanul több a napi táppénz átlagos mértéke. Nem jellemző ellenben, hogy a keresőképtelen állományt elrendelő doktorok diagnózisát felülírná az OEP. Az ellenőrzést amúgy 1500 oldalas irányelvkötet segíti, amely az egyes betegségek gyógyulási idejére ajánlott táppénzes napokról szól. A különféle szorongásos betegségeknél például a keresőképtelenség idejét tíz hétben állapították meg az orvosok. Az ugyancsak gyakori lumbágónál a könnyű, közepes és nehéz munkát végzők táppénzes állománya maximum 10, 21, illetve 49 nap. Ettől el lehet térni, hiszen minden páciens másként gyógyul. Az OEP adatai szerint legtöbben légúti betegségek miatt mennek táppénzes állományba. Őket követik a mozgásszervi bajok, a vírusfertőzések, a sérülések, az emésztőrendszer betegségei, a keringési bajok, majd a mentális betegségek miatt táppénzre kerülők.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.