BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nekünk nem segítettek" - Blokkolhatják a mentést a finnek

Jutta Urpilainen finn pénzügyminiszternek egy héten belül jóvá kellene hagyatnia a Spanyolországnak megítélt különleges hitelt. Kérdéses, hogy ennyi idő alatt elég garanciát tudnak-e felmutatni Helsinkinek a spanyolok, mert ha nem, akkor a finn kormány akár meg is vétózhatja a segélynyújtást.

Finnország az egyetlen EU tagállam, amely már Görögországtól is biztosított magának külön garanciákat. Az ESM európai mentőalap bővített hitelezési lehetőségeit Helsinki fékezni akarja és a jogi szakértők még vitatkoznak azon, vajon ez sikerülhet-e. A Süddeutsche Zeitung szerint ugyanakkor Brüsszelben egyre nagyobb a feszültség az északi tagállam miatt, amely néhány éven belül mintadiákból megosztóvá változott. Anneli Jääteenmäki, Finnország európai parlamenti képviselőnője egy "új berlini falat" lát emelkedni, amely elválasztja az Északot a Déltől.

Finnország a kilencvenes évek elején önmaga kászolódott ki a súlyos bank- és pénzügyi válságból. "Akkoriban bezzeg senki sem segített nekünk" - mondják manapság a finnek, noha a akkor küszöbönálló finn EU-csatlakozás megnyugtatta a pénzpiacokat és mérsékelték a kamatokat. Tény - mutat rá a bécsi lap -, hogy Finnország a kilábalásért szigorú takarékossági intézkedésekkel, az adók emelésével és óriási munkanélküliséggel fizetett, ma azonban a mérlegei elkápráztatnak.

Jyri Katainen miniszterelnök ugyan állítja, hogy országa az eurózóna megóvására törekszik, de pénzügyminiszter arra a kérdésre, van-e az eurónak alternatívája, úgy válaszolt: minden kormánynak fel kell mutatnia alternatívákat bármilyen helyzetre. Ezt Brüsszelben úgy értelmezték, hogy Helsinkiben már a fiókban van a kilépésre vonatkozó terv.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.