BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem árasztják el a lengyelek Németországot

Lengyelország nem számol azzal, hogy ez év május 1-jétől munkát keresők tömegesen vándorolnak ki az országból Németország irányába. "A lengyelek már ismerik az európai piacot. Nem várunk tömeges kivándorlást" - jelentette ki Jolanta Fedak lengyel munkaügyi miniszter a PAP lengyel hírügynökségnek.

Május elseje után az EU új tagállamainak polgárai részére teljes lakóhely-megválasztási szabadság lép érvénybe,, s ennek köszönhetően Németországban is letelepedhetnek és engedély nélkül munkát is vállalhatnak. "Először azok fogják a státuszukat legalizálni, akik eddig illegálisan dolgoznak Németországban" - hangoztatta a miniszter.

Becslések szerint jelenleg már 300-400 ezer lengyel dolgozik Németországban,mégpedig legálisan, mint szezonális munkaerő; a legtöbben a mezőgazdasági ágazatokban kaptak munkát. Az EU-csatlakozás után készült becslések szerint több mint egymillió lengyel vándorolt ki Nagy-Britanniába és Írországba, ahol kezdettől fogva szabadon dolgozhatnak.

Néhány szakértő azonban májustól egy második kivándorlási hullámra számit Lengyelországból Németországba, illetve Ausztriába. Donald Tusk lengyel miniszterelnök egyik tanácsadója a közelmúltban azt jósolta, hogy a német munkaerőpiac megnyitása kereken 100 ezer embert csalogathat a határon túlra.

Az osztrák munkaerőpiac május 1-jei megnyitása után mintegy 20-25 ezer munkavállaló érkezésére számít a 2004-ben csatlakozott nyolc kelet-európai EU-tagállamból Ausztria munka- és szociális ügyi minisztere.

A Die Pressének adott interjúban Rudolf Hundstorfer elmondta: megérte bevezetni az érintett nyolc kelet-közép-európai tagállammal szemben a hétéves munkaerő-piaci korlátozást. Külön foglalkoztatási engedéllyel ugyanis jelenleg közel 88 ezer munkavállaló dolgozik Ausztriában ezekből az országokból, így korlátozások nélkül túltelítetté vált volna az osztrák munkaerőpiac – mondta a miniszter.

Szerinte a május 1-jei nyitás után érkező 20-25 ezer fővel a nyolc tagországból származó munkavállalók összlétszáma a 3,3 millió ausztriai foglalkoztatotton belül szerény mértékű lesz. Hundstorfer kiemelte: Burgenlandban a foglalkoztatottak 10 százalékát magyar munkavállalók teszik ki. A tárcavezető elmondta: a munkaerőpiac nyitása után szigorúbban lépnek fel a bérdömping, vagyis az ausztriai bérszínvonal csökkenése ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.