BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem csak Magyarország birkózik az IMF-fel

Sajtóhírek szerint sikerült megegyeznie a trojka által követelt újabb megszorító csomag kétharmadáról a görög kormánynak, amelynek két év alatt 11,7 milliárd eurót kellene spórolnia. Az egyelőre kérdéses, lesz-e újabb bér- és nyugdíjcsökkentés - erről komoly viták várhatók az EU-IMF-EKB hármas és a kabinet között.

Részben sikerült dűlőre jutniuk a görög kormánypártok vezetőinek a jövőben esedékes megszorításokról ma délelőtti tanácskozásukon. Az újabb, két évre szóló, 11,7 milliárd eurós takarékossági csomagnak mintegy kétharmadáról, 8,1 milliárd euróról született egyezség, mondta a Bloombergnek egy név nélkül nyilatkozó kormányzati forrás, részletekkel azonban nem szolgált.

A találkozó befejeződését követően Jannisz Sztournarasz pénzügyminiszter nem kívánt nyilatkozni az elért eredményekről, de utalt arra, hogy további egyeztetések szükségesek. Evangelosz Venizelosz, a Paszok vezetője megismételte, hogy a fiskális kiigazító programot két évvel ki kell nyújtani. Hasonló tartalmú közleményt adott ki a kormányban szintén részt vevő Demokratikus Baloldal: szerintük olyan részletes terv kidolgozásáról állapodtak meg, amely lehetővé tenné a költségvetési kiigazító program újratárgyalását.

Erre azonban egyelőre nemigen hajlik a trojka. Görögországnak teljesíteni kell a nemzetközi szervezetek által kitűzött feltételeket, addig szó sem lehet a program kinyújtásáról, mondta kedden az osztrák Der Standardnak Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja.

A görög kormány tehát ismét két tűz közé került. Az egyik oldalról a trojka gyakorol rá nyomást, mondván, a 11,7 milliárd euró összértékű megszorításokat 2013-2014-ben végre kell hajtani. Ennek hiányában nem utalják át a második hitelcsomag esedékes részletét, aminek következtében az ország nem tudná törleszteni adósságait hitelezői felé, azaz csődbe menne.

A másik oldalról viszont a lakosság egyre nagyobb tiltakozásával kell számolni, hiszen az emberek az elmúlt közel három évben már számos megszorító csomagot szenvedtek el. “Szinte lehetetlen egy ilyen méretű új megszorító csomagot összerakni” – érzékeltette a feszültségeket Evangelosz Venizelosz. Elemzők szerint a kormány mindenképp el akarja kerülni a további bér- és nyugdíjcsökkentéseket – kérdés, mit szól majd ehhez a trojka.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.