BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem mehetnek nyugdíjba

Hatvanezer visszautasított kérelem volt az első fél évben

Több mint hatvanezer nyugdíjkérelmet utasítottak vissza az év első felében – derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság ágazati feladatellátás mutatóiból.

Kiemelkedő az elutasítások aránya a rokkantsági nyugdíjak, a rokkantsági járadékok, valamint az egészségkárosodottak szociális járadékai igényléseinél, e területeken az elutasított kérelmek száma közel kétszerese a teljesítetteknek. A tavalyi első féléves adatokhoz képest kismértékben, 3,4 százalékkal csökkent az igénylések száma, ez összesen 280 265 beérkezett kérelmet jelent.

Komolyabb arányeltolódás az elbírálásban jelentkezett, hiszen míg teljesítő határozatból 2,1 százalékkal kevesebb volt, mint 2009 első felében, az elutasítások száma 11 százalékkal ugrott meg. Mindez csupán előzetes, korrekció előtti adat, de az irányok egyértelműek. Az elutasítások aránya a legkisebb a szolgálati idő számításánál, valamint az öregségi nyugdíjkérelmeknél volt. Ez is emelkedő elutasítási tendenciát jelent azonban, a szolgálatiidő-számításnál például közel háromszáz százalékosat.

Összességében a nyugdíj- és egyéb ellátások iránti igénylések száma 2,2 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló adataihoz képest, közülük legdinamikusabban a rehabilitációs járadék iránti kérelmek száma emelkedett, 41,1 százalékkal.

A nyugdíjasként végzett kereső tevékenység alapján nyugdíjemelést ellenben 17,6 százalékkal kevesebben kértek, mint 2009 első felében, ennek tudható be az összesített adatok csökkenő tendenciája.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.