BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem szankcionál az unió

Közel a megállapodás a nyugdíjreform elszámoltathatóságával kapcsolatban

Az Európai Unió nem bünteti meg Magyarországot a nyugdíjrendszer megváltoztatása, a magán-nyugdíjpénztári pillérből az állami nyugdíjrendszerbe visszaáramoltatás miatt – közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Brüsszelben. Beszámolt arról, hogy az EU-országok pénzügyminisztereinek tanácskozásán megállapodás született: a visszalépést hátrányos szankcióval sújtó jogszabályt csak jövő augusztusban vagy szeptemberben hozza meg az unió, visszamenőleges hatály nélkül. Márpedig Magyarországon már ebben a hónapban elfogadják a hárompilléres nyugdíjrendszer kétpilléressé alakítását, és januárban végre is hajtják a változtatásokat.

Megállapodás ugyan nem született a brüsszeli ülésen a nyugdíjreform másik nagy kérdésével, az elszámoltathatósággal kapcsolatban, ám a pénzügyminiszterek már közel állnak a kompromisszumhoz – ezt már Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős tagja közölte. Ennek némileg ellentmond a lengyel pénzügyminiszternek a brüsszeli tárgyalásokat követően tett nyilatkozata. Jacek Rostowski a PAP lengyel hírügynökségnek azt mondta: hajlandók márciusig elhalasztani az elszámolásról szóló egyeztetést annak érdekében, hogy a vita ne mérgezze meg az uniós állam- és kormányfők jövő heti csúcstalálkozóját.

A vita jelenlegi állása szerint a jövőben az az uniós ország nem kerülne túlzottdeficit-eljárás alá, amely csak csekély mértékben lépi túl a 3 százalékos maastrichti költségvetésihiány-limitet, GDP-arányos államadóssága pedig a nyugdíjreform költségeinek figyelembevétele után nem haladja meg a 60 százalékot. Olli Rehn tegnap még azt is hozzátette, különös jelentősége lesz annak, hogy egy-egy ország nyugdíjszisztémája egyébként hosszú távon fenntarthatónak mutatkozik-e, vagy a költségvetési pozíció javulása netán rövid távú tényezőknek tudható be.

Ez utóbbi kitételek alapján hazánknak nem jelentene komoly könnyebbséget az uniós kompromisszum – feltételezve, hogy a kabinet egyáltalán hajlandó lenne visszafordítani a második pillér jelentős gyengítésére az utóbbi hetekben hozott döntéseket. Magyarország államadóssága ugyanis még a magánnyugdíjpénztárak tulajdonában lévő kötvények figyelembevételével is jóval 60 százalék felett lenne, a nyugdíjrendszer pedig hosszabb távon nem éppen egyensúlyi helyzetet vetít előre. KR

Romló eredmény

A PSZÁF által közzétett adatok szerint a magánnyugdíjpénztárak 69,5 milliárd forint tagdíjbevételt értek el az első három negyedévben, ez megegyezik a bázisidőszakban elért összeggel. A befektetési tevékenység eredménye 241,7 milliárd, ez 38 százalékkal elmarad az előző év hasonló időszakához képest.




A dokumentumban további négy vállalás szerepel, köztük az, hogy garantálni kell az egyéni számlavezetés lehetőségét a viszszalépett tagok számára, akárcsak befizetéseik értékállóságát, esetleges veszteségeiket pedig meg kell téríteni. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.