BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország a görög kilépés után sem hagyná veszni az eurót

A Nemzetközi Valutaalap szerint Németország jó úton halad a gazdaságának fejlődése és költségvetés konszolidálása terén.

A küldöttsége nyilatkozata szerint Németország kedvező kilátásokkal rendelkezik a fellendülésre, noha a kilátást beárnyékolják a külső kockázatok, különösen a többi euróország gazdaságában jelentkező stresszhelyzet.  Németországnak azzal a fő kockázattal kell szembenéznie, hogy tovább erősödik az euróövezet válsága, ami átterjedhet közvetlenül Németországra  a pénzügyi csatornákon keresztül, közvetve pedig az üzleti és a fogyasztói hangulat romlása révén – írja az EUobserver.

A globális növekedési kilátások csökkenése  szintén beárnyékolja a kilátásokat. Az olajáraknak geopolitikai sokkok miatti váratlan növekedése szintén a romlás irányába mutató kockázatot jelez - olvasható többek között az IMF misszió nyilatkozatában. .

Az IMF nyolcpontos közleménye ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy Németországnak meg kellene ragadnia az alkalmat arra, hogy a saját strukturális reformjai megvalósítása révén előmozdítsa a potenciális növekedést, diverzifikálja a forrásait, és megerősítse a reform lendületét az euróövezetben.

A Valutaalap üdvözölte a folyamatban lévő erőfeszítéseket a munkaerő-állomány növelésére a nők és az idősebb munkavállalók eddiginél erősebb bevonása révén és pozitívan nyilatkozott a szervezett a szakképzett dolgozók bevándorlásának elősegítéséről is. Az IMF sürgeti az oktatási rendszer reformját és a szolgáltatói szektor felfuttatását. A Valutaalap 2012-ben 0,6 százalékos, jövőre 1,5 százalékos növekedést jósol Németországnak, a prognózist megfogalmazása szerint egyelőre nem módosítja.
 
Ezzel párhuzamosan a Fitch Ratings vezetője, Paul Taylor a Spiegelnek nyilatkozva kiemelte, hogy Görögország esetleges kilépése sem jelentené az eurózóna végét. A hitelminősítő feje felhívta a figyelmet arra, hogy Németországnak túl erős érdeke fűződik az euró fenntartásához, hiszen ismételt bevezetése után úgy megerősödne a nemzeti fizetőeszköz, hogy az óriási károkat okoznak az exportvezérelt német gazdaságnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.