BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország a legnépszerűbb a világon

Két érdekes, vagy mondjuk inkább: figyelemre méltó esemény történt a múlt hét második felében Európában. Az egyikük a közel 17 millió lakosú Hollandia és az ötszáz százalékkal nagyobb népességű Németország kormányának első együttes ülése volt Kleve-ben, a holland határ közvetlen közelségében, amely találkozót Angela Merkel német szövetségi kancellár úgy jellemzett, mint amely „már régóta esedékes” volt.

A találkozón Mark Rutte holland miniszterelnök kijelentette, kormányának továbbra is az a célja, hogy a költségvetési deficitet a jövő évben három százalékra csökkentse. „Németország – és ezt becsületesen meg kell mondanunk – pillanatnyilag jobb helyzetben van” – ismerte el a holland kormányfő, hiszen Hollandia jelenleg recesszióban van. Merkel viszont arra mutatott rá, ahhoz képest, hogy a két ország mennyire szorosan együttműködik egymással, „elég ritkán találkozunk”.

A két kormány együttes tanácskozása után mind Merkel, mind Mark Rutte dicsérettel illették Hollandia és Németország együttműködését. Mindkét ország gazdaságilag „függ egymástól“ – hangoztatta a német kancellár. Megígérte holland kollégájának, hogy Németország az eddiginél szorosabban együttműködik majd Hollandiával Európa-politikai kérdésekben, például a fiatalok körében mutatkozó munkanélküliség enyhítésében.

Egyébként a német külügyminisztérium Hollandiára vonatkozó anyaga is kiemeli, hogy a két országot állami és nem állami tekintetben sokoldalú, szoros és baráti kapcsolatok fűzik egymáshoz. Németország Hollandia számára politikailag és gazdaságilag az egyik legfontosabb partner, amelynek tanácsa és megértése iránt Hágában bizalommal vannak. A két ország külkereskedelme – a német szövetségi statisztikai hivatal szerint - 2011-ben 151,4 milliárd eurót ért el, ebből a német import értéke Hollandiából 82,1 milliárd eurót ért el, míg az odairányuló német export 69,3 milliárd eurót. A holland export 25 százaléka irányul Németországba. A holland kereskedelmi mérleg aktívumának közel kétharmada pedig a Németországgal való forgalomban keletkezik. A holland Rotterdam kikötője pedig egyben a „legnagyobb német kikötőnek számit” Európa és Ázsia felé.

A holland-német közös kormánykonzultáció után Angela Merkelt Nimwegenben a Radboud Egyetem díszdoktorrá avatta. E kitűntetéssel fejezte ki a holland egyetem mély megbecsülését Merkel kancellárnak a nemzetközi szintéren nyújtott nagy szolgálataiért és a németországi innovációhoz és tudományhoz történő hozzájárulásáért. Mindez egy nappal azután történt, hogy a Forbes amerikai magazin a világ legbefolyásosabb asszonyának nevezte a német szövetségi kancellárt. A Niederlande.net online információs portál tudósítása szerint Bas Kortmann, a holland egyetem rektora üdvözlő beszédében arra is rámutatott, a díszdoktorátus adományozása egyben Németországnak szóló megtiszteltetés is, „amely 1949 óta fontos szerepet játszik Európában, és országunk számára is olyan fontos szomszéd“.

Angela Merkel a holland egyetemi díszdoktorátus adományozásáért mondott köszönő beszédében pedig a bizalomról szólt: „Németország, amely a 20. század első felében kimondhatatlan szenvedést hozott Európának, így az Önök országának is, megtapasztalhatta az újabb bizalom ajándékát, mégpedig éppen a hollandiai szomszédjainak részéről. Ezt pedig mi, németek sohasem fogjuk Önök elfelejteni“ - szögezte le a német szövetségi kancellár.

A másik figyelemre méltó esemény kétségtelenül az a felmérés volt, amelyet a BBC brit tévé globális szolgálata végeztetett a világ öt kontinensén, 22 országban, több mint 26 ezer, találomra kiválasztott ember körében. A kérdezőbiztosok azt kérték tőlük, minősítsenek 16 országot és az Európai Uniót, arra a kérdésre válaszolva, vajon ezen országok a világra gyakorolt befolyása „többnyire pozitív-e vagy pedig főként negatív?”.  A felmérés szerint az első helyre Németország került. A válaszadók 59 százaléka adott pozitív értékelést Németországnak, megvonva az első helyet Japántól, a legnegatívabb értékelést pedig ismételten Irán kapta. Globálisan tekintve Európa legnagyobb országa, Németország tehát jelentősen javította 2013-ban a reá vonatkozó pozitív globális értékelést.
 
A BBC berlini tudósítója szerint a felmérés eredménye vélhetően a szorgalmas német diplomácia díjazását is jelenti. A német kormány tagjai ugyanis gyakorta keresik fel a külföldi piacokat azért, hogy a német termékek exportja érdekében végezzenek promóciót, vagy olyan országokat, mint például Mongólia, ahonnan nyersanyagokat lehet beszerezni német termékek gyártásához. Ez magyarázza több olyan afrikai ország pozitív értékelését is, amelyek szoros üzleti kapcsolatokat tartanak fenn Németországgal. Például Ghánában a német üzleti jelenét igen aktív, ezért aztán nagyon kedvező, 84 százalékos a válaszadók pozitív magatartása Németország irányában. Ám Németország mellett szóló igen magas pozitív értékelés volt tapasztalható a recesszió sújtotta Spanyolországban és Franciaországban is. Spanyolországban a válaszadók 68 százaléka vélekedett úgy, hogy Németország főként pozitív befolyással van a világra, Nagy-Britanniában ez a pozitív arány 78 százalék, Franciaországban pedig egyenesen 81 százalék. Viszont Görögországban a németellenesség aránya 52 százalék.

„Németország hosszú utat tett meg 2012 októbere óta, amikor tüntetők Athénben még tiltakoztak Angela Merkel német kancellár látogatása ellen olyan feliratos táblákkal, hogy “Frau Merkel, távozzál!” – írja a The Washington Post. A befolyásos amerikai lap szerint érdekes jelenség a Németország iránt megmutatkozó szeretet, különösen az európai országok körében, mert olyan időben figyelhető meg, amikor Németország és az Európai Unió többi tagországa között kevés a közös pont. Az eltérő megoldások azokban a vitás feltételekben rejlenek, amelyeket az EU segélycsomagjaihoz fűztek, és amelyek miatt bírálatban volt része Merkelnek Spanyolországban és Görögországban, tette hozzá a The Washington Post. Az ilyen feltételek azonban régóta népszerűek Németországban, amely kemény jóléti reformokat viselt el több mint tíz évvel ezelőtt és ahol – a Columbia Egyetem 2012-es tanulmánya szerint – a felnőttek közel 70 százaléka véli úgy, hogy Németországnak kevesebbet kellene befizetnie a pénzügyi mentőalapba.                            

Érdemes itt arra kitérni, hogy a RIA Novosztyi orosz hírügynökség is idézte a BBC felmérését, kiemelve, hogy a világon tavaly 2009 óta a legmélyebb szintre csökkent Oroszország és az Egyesült Államok szerepének megítélése. A 2013 Country Ratings felmérés szerint az Amerikában megkérdezettek 23 százaléka vélekedett úgy, hogy Oroszországnak a világra gyakorolt befolyása „nagyrészt pozitív”, míg 28 százaléka szerint semleges (vagy nem válaszolt), 59 százaléka pedig „negatív nézetet vallott.”  Ugyanakkor az Oroszországban megkérdezetteknek 17 százaléka vélekedett úgy, hogy az Egyesült Államoknak a világra gyakorolt befolyása „főként pozitív”, 30 százaléka szerint „semleges (vagy nem válaszolt), és 53 százaléka azt vallotta, hogy az USA globális befolyása „főleg negatív.”

De térjünk vissza az első holland-német együttes kormányüléshez. A két ország baráti kapcsolatairól valószínűleg sokat elárul az a tény is, amelyről a Neue Osnabrücker Zeitung című német lap múlt hét végi tudósítása számolt be. Eszerint Hollandia vonzó a német diákok számára. 2005 óta ugyanis a Hollandiában tanul német diákok száma – a szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint – 12.000 főről 25.000 főre, azaz több mint a kétszeresére növekedett. Az országban lévő felsőfokú tanintézetek ugyanis rendkívül vonzó keretfeltételeket kínálnak, gyakorlatorientált kis tanuló csoportokat, numerus-clausus korlátozás nélkül, technikailag jól felszerelt főiskolákat, egyetemeket, személyes kontaktusokat a docensekhez, Európa-szerte elismert diplomákat.   

És ehhez nyugodtan hozzátehetjük, a Hollandiában tanuló német diákok ezrei, mint holland termékek jövőbeni potenciális fogyasztói is hozzájárulnak majd Hollandia Németországba irányuló exportjának növeléséhez...

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.